Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Україна та Вірменія демонструють відкритість судів порівняно із судами Франції та Бельгії

04 лютого 2022, 15:51

Інформаційно-аналітичний центр Міжнародного товариства прав людини підбив підсумки моніторингу судових засідань в Україні, Вірменії, Бельгії та Франції. Один із аспектів моніторингу – відкритість судів.

Експерти МТПЛ порівняли можливості спостерігачів щодо кількох аспектів: присутності інформації на сайті суду про судове засідання, можливості трансляції судового засідання та проведення відеозйомки.

Коментує директор ІАЦ МТПЛ Антон Алєксєєв:

- У ході моніторингу в цих країнах з'ясувалося, що публікація інформації про майбутні судові засідання у відкритому доступі, на сайті судової влади, здійснюється лише у Вірменії та Україні. В обох країнах судові інформаційні системи надають повну та актуальну інформацію про судові засідання.

Як було встановлено під час моніторингу у Бельгії та Франції подібних систем немає. Для того, щоб дізнатися про дату та час майбутніх засідань, спостерігачам доводилося йти до суду та вивчати розклад засідань, що знаходиться в будівлі суду. У деяких випадках навіть такий розклад був відсутній і громадськість могла отримати інформацію про майбутнє засідання лише від учасників процесу.

Щодо системних відкритих трансляцій судових засідань на офіційних каналах судової влади, така практика існує тільки в Україні.

У Вірменії транслювалися лише деякі засідання (особливо гучних процесів), у Бельгії та Франції можливості здійснювати моніторинг за допомогою відеотрансляції зовсім не було.

З досвіду моніторингу судових засідань у 2021 році можна говорити про те, що найвідкритішою судовою системою стала українська, друге місце за рівнем відкритості займає судова система Вірменії. Суди Бельгії та Франції виявилися найзакритішими для громадськості.

Юридична газета