Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Київського апеляційного суду повідомили про втручання у їх професійну діяльність з боку громадської організації

04 лютого 2022, 08:58

Вища рада правосуддя вжила заходів щодо забезпечення незалежності та авторитету правосуддя за результатами перевірки відомостей, повідомлених суддями Київського апеляційного суду В’ячеславом Дзюбіним, Олександром Миколюком та Валентином Шролем.

У повідомленні судді зазначають, що на сайті громадської організації «Україна проти свавілля чиновників» виявили публікації, у яких на їх переконання особа безпідставно стверджує про їхню недоброчесність з посиланням на недостовірні відомості.

Поряд із цим, як зауважують судді Дзюбін В.В., Миколюк О.В., Шроль В.Р., у відеозверненнях, розміщених на каналі «Україна проти свавілля чиновників» на платформі відеохостингу Youtube, лунають заклики до насильства щодо них за місцем їхньої роботи в Київському апеляційному суді.

Як вказано у зверненні, вживаючи негативні, образливі та провокативні вислови на їхню адресу, представники громадської організації цілеспрямовано створюють негативний образ правосуддя в особі Київського апеляційного суду, що, на їхню думку, є грубим і відвертим проявом неповаги особи до суду, а також спробою схилити їх до прийняття певних рішень.

Аналіз змісту відеозвернень, оприлюднених громадською організацією «Україна проти свавілля чиновників», свідчить, що їх автор частково висловив оціночні судження щодо справ, які перебували у провадженні суддів Дзюбіна В.В., Миколюка О.В., Шроля В.Р. чи стосовно осіб цих суддів. 

Вища рада правосуддя зауважує, що такі відеозвернення безпосередньо містять прямі погрози та заклики щодо застосування насильства стосовно суддів.

Розміщення громадською організацією на платформі відеохостингу Youtube та вебсайті відеозвернень, які фактично містять публічну пропозицію здійснити насильство щодо суддів, пропаганду насильства, виходить за межі допустимої критики діяльності органів судової влади чи осіб суддів.

Такі дії громадської організації, на думку Вищої ради правосуддя, не відповідають вимогам плюралізму, толерантності та широти поглядів, без яких немає демократичного суспільства у розумінні вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.  

Варто зазначити, що висловлення погроз та заклики до третіх осіб застосувати насильство щодо суддів, керівник громадської організації «Україна проти свавілля чиновників» вже вчиняв.

Зокрема, оцінку подібним діям керівника вказаної громадської організації Вища рада правосуддя надавала в рішенні, ухваленому за результатами розгляду повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва Антонюк М.С. про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Враховуючи викладені вище обставини, Вища рада правосуддя вважає, що дії громадської організації «Україна проти свавілля чиновників» в особі її керівника спрямовані на порушення гарантій незалежності суддів Київського апеляційного суду та завдають шкоди авторитету судової влади загалом.

Таким чином, повідомлення суддів Дзюбіна В.В., Миколюка О.В., Шроля В.Р. про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, є повідомленням про вчинення стосовно суддів злочинів, передбачених статтями 376, 377 Кримінального кодексу України.

Обставини, про які повідомлено суддями, зокрема факти неналежної поведінки керівника громадської організації, яка містить ознаки кримінального правопорушення, висловлення погроз суддям у зв’язку з розглядом конкретних справ, можуть сформувати у суспільстві уявлення про безкарність протиправного впливу на судову систему та негативно позначитися на її незалежності загалом, тому повинні бути перевірені правоохоронними органами в порядку, встановленому КПК України.

З огляду на вказане Рада вирішила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Київського апеляційного суду.

Також вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддями Київського апеляційного суду В.Дзюбіним, О.Миколюком та В. Шролем з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Вища рада правосуддя