Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершився другий день практичного семінару "Посилення ролі суддівського самоврядування в Україні"

04 вересня 2014, 16:47

 4 вересня 2014 року завершився другий день практичного семінару на тему "Посилення ролі суддівського самоврядування в Україні". Семінар проводиться Радою суддів України спільно з Проектом USAID "Справедливе правосуддя" та Державною судовою адміністрацією України.

Учасники семінару відзначили важливість забезпечення наступності в діяльності Ради суддів України і потребу формування та підтримки інституційної пам'яті з тим, щоб досягнення і розпочаті ініціативи не зникли із зміною складу Ради. Досвід, переданий членами Ради суддів України  попередніх років, щодо здолання викликів сучасності та шляхів вирішення ряду проблем високо оцінений новим складом Ради.

Під час заходу розглянуто елементи суддівської незалежності та фактори впливу на неї. Також учасники обговорили особливості суддівського самоврядування, як однієї з ключових гарантій незалежності суддів. Доповідачі звернули увагу на потенційні загрози суддівської незалежності і коло повноважень органів суддівського самоврядування щодо їх усунення, а також ефективну комунікаційну політику, як фактор підвищення рівня довіри до судової влади.

Учасники обговорили проблемні питання, пов'язані із зовнішньою і внутрішньою комунікацією судів.

Робота семінару тривала в секціях, де учасники заходу обговорили розробку проекту системи оцінки якості роботи судів в Україні, а також питання застосування показників ефективності роботи суду для прийняття управлінських рішень та важливість і доцільність проведення опитування відвідувачів суду в якості зовнішньої оцінки його роботи.

Неабияке зацікавлення викликало в учасників семінару обговорення питання бюджету, підвищення ефективності роботи судів за рахунок використання інформаційних технологій.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко визначила пріоритети в діяльності вищого органу суддівського самоврядування та наголосила на послідовності їх реалізації. За підсумками семінару учасники обговорили подальші кроки в діяльності Ради суддів України, які були визначені за напрямками роботи кожного з комітетів.

Очільник вищого органу суддівського самоврядування подякувала організаторам заходу, його учасникам, гостям та висловила сподівання на проведення заходів із обміну досвідом у подальшому.