Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із Послом, Координатором проектів ОБСЄ в Україні подальшу співпрацю

25 січня 2022, 11:25

24 січня 2022 року відбулася зустріч Голови Верховного Суду Всеволода Князєва із Послом, Координатором проектів ОБСЄ в Україні Генріком Вілладсеном.

Голова ВС подякував Координатору проектів ОБСЄ в Україні за підтримку впровадження судової реформи в Україні, співорганізацію низки науково-практичних заходів, допомогу в розробленні навчальних онлайн-курсів із судових комунікацій та висловив сподівання на подальше партнерство.

Всеволод Князєв відзначив, що Верховний Суд та ОБСЄ спільно розробили програмне забезпечення, яке дасть змогу оптимізувати роботу з підготовки проєктів проміжних судових рішень. Крім того, за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні було підготовлене технічне завдання щодо програмного забезпечення для аналізу судової статистики.

Також Голова ВС поінформував Посла про те, що за минулий рік до Верховного Суду надійшло 95 тис. справ, а кількість розглянутих за цей проміжок часу справ становить 101 тис.

Судовій системі слід спрямувати зусилля на забезпечення єдності судової практики, а для цього, на переконання Всеволода Князєва, необхідно налагоджувати комунікацію як усередині ВС, так і між суддями всіх трьох інстанцій.

Однією з найгостріших проблем залишається кадрова криза, подолання якої залежить від відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. При цьому навіть за умови, якщо ВККС України розпочне свою діяльність найближчим часом, нові судді будуть призначені на посади не раніше 2024 року, оскільки конкурсні процедури, які існують нині, тривають упродовж 2–3 років.  

«Однак судова система не може чекати на кадрове поповнення так довго. Виходом із цієї ситуації може стати тимчасове спрощення процедури добору суддів», – упевнений Всеволод Князєв.

Генрік Вілладсен привітав Всеволода Князєва з обранням на посаду Голови Верховного Суду, відзначив багаторічну плідну співпрацю ВС із ОБСЄ в рамках кількох проєктів та запевнив у тому, що Організація й надалі надаватиме необхідну судовій владі України підтримку.

«Ми вдячні Верховному Суду за успішно реалізовані спільні проєкти та з нетерпінням чекаємо на подальший розвиток співпраці. Сподіваємося, що після подолання пандемії ми повернемося до практики проведення наших спільних заходів в офлайн-форматі», – зазначив Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

У заході також взяли участь національний керівник програми у сфері верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька, національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков, національний менеджер програм з питань правової реформи Координатора проектів ОБСЄ в Україні Віталій Гацелюк і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.

Верховний Суд