Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Урочисто відкрито нову будівлю Тячівського районного суду

29 серпня 2014, 12:00

28 серпня 2014 року відбулося урочисте відкриття Тячівського  районного суду Закарпатської області.

У церемонії відкриття взяли участь очільники найвищих установ судової гілки влади України, представники обласної влади. Зокрема, голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко, голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, перший заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації України Андрій Сербайло, голова апеляційного суду Закарпатської області Микола Крегул, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Закарпатській області Михайло Форкош, Тячівський міський голова Іван Ковач, голова Тячівської райдержадміністрації Петро Голубка, а також керівництво району та міста, районні та обласні депутати, представники місцевого самоврядування та громадськості.

Учасники зібрання висловлювали щиру вдячність усім причетним до будівництва нової установи, а також побажали працівникам суду плідної праці у відправленні правосуддя.

Виступаючи з вітальним словом на церемонії відкриття, Валентина Сімоненко зауважила, що в наш час відкриття нового приміщення суду -  важлива подія не тільки для Тячівщини, але й для судової системи всієї України, та побажала щоб судочинство у Закарпатті було таким, якого потребує суспільство.

Привітав громаду з цим знаменним днем також  Борис Гулько, який побажав усім законних і справедливих рішень.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк привітав присутніх із розпочинанням роботи в новому приміщенні суду та вручив почесні грамоти Державної судової адміністрації України директору торгової мережі "Майстер" Степану Дьордяю та директору ТОВ "Свалява-Міськбуд" Володимиру Дем’яну за співробітництво у створенні належних умов в приміщенні районного суду. Крім того, заохочувальною відзнакою - нагрудним знаком "Знак пошани" Голова ДСА України нагородив заступника начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Закарпатській області Олександра Кошинського, Тячівського міського голову Івана Ковача та голову Тячівського районного суду Володимира Гримута.

Голова апеляційного суду Закарпатської області Микола Крегул відзначив, що відкриття такого рівня приміщення суду дозволить наблизити судову систему до передових стандартів.

Символічно, що в той час, коли на Сході нашої країни ведуться бойові дії, тривають бої за незалежність та територіальну цілісність нашої країни, на місцях робляться добрі справи, направлені на те, щоб Україна була країною, де на першому місті є права і свободи людей, – зауважив Андрій Сербайло.

З вітальним словом до учасників урочистостей звернувся начальник територіального управління ДСА України в Закарпатській області Михайло Форкош, який подякував Володимиру Гримуту за співпрацю та вручив йому символічний ключ від адміністративної будівлі.

Петро Голубка висловив сподівання, що в новому адмінбудинку прийматимуться тільки правильні і справедливі рішення, які дійсно покращать життя громадян району. 

Очільник Тячівського районного суду висловив вдячність всім, хто доклав зусилля для відкриття нового приміщення суду.

На завершення урочистостей відбулась церемонія перерізання символічної червоної стрічки та всі присутні оглянули приміщення районного суду.

Керівники органів судової влади провели робочу нараду з колективом Тячівського районного суду, на якій також були присутні голови місцевих судів Закарпатської області.

Крім того, робоча нарада відбулася в апеляційному суді Закарпатської області із суддями та працівниками апарату суду. Очільник ДСА України Зеновій Холоднюк наголосив на тому, що за рахунок понадпланових надходжень коштів від сплати судового збору до спеціального фонду державного бюджету судам загальної юрисдикції збільшено на серпень поточного року фонд оплати праці разом із нарахуваннями на 60,0 млн грн, які розподілені з урахуванням вирівнювання середньорічної заробітної плати працівників апаратів судів. Додаткових надходжень вистачило на збільшення заробітної плати до рівня 2 425 гривень. У зв’язку з цим, місцевим загальним судам Закарпатської області додатково призначено 577,5 тис. грн на заробітну плату разом із нарахуванням.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідково

Штатна чисельність працівників Тячівського районного суду складає 48 одиниць, в тому числі 8 суддів. Голова суду - Гримут Володимир Іванович.

Приміщення, в якому розміщувався суд з 1960 року по серпень 2014 року за адресою м.Тячів вул.Жовтнева № 5, 1930 року побудови, загальною площею 467 кв.м. не відповідало вимогам відправлення правосуддя. Всього був І зал судових засідань. З розрахунку на одного суддю припадало 58 кв.м загальної площі приміщення суду.

Відповідно до рішення XX сесії четвертого скликання Тячівської міської ради № 745 від 25 жовтня 2005 року ТУ ДСА України в Закарпатській області передано на баланс незавершену будівництвом будівлю, що знаходиться за адресою м.Тячів, вул.Незалежності (Леніна, 120).

ТУ ДСА України в Закарпатській області здійснено роботи з реконструкції вказаного приміщення, які було розпочато ще у 2005 році, однак за браком фінансування з 2009 по 2012 рік здійснення реконструкції не проводилося, а тому завершені тільки зараз.

Після реконструкції, загальна площа приміщення для Тячівського районного суду склала 1230 кв.м. Роботи виконано у відповідності до вимог, що пред'являються до приміщень місцевих загальних судів. З розрахунку на одного суддю припадає 166 кв.м загальної площі приміщення суду.

Приміщення суду цегляне, чотирьохповерхове, з автономною системою опалення, обладнано охоронною та протипожежною сигналізаціями, сучасною локальною комп'ютерною мережею та внутрішньою телефонною міні-АТС.

У ході реконструкції будівлі впроваджено принцип розподілу площі суду на публічну та процесуальну. Таким чином, усі приміщення, до яких повинен бути вільний доступ громадян, учасників судового процесу, тобто публічна зона, відділено від процесуальної зони - кабінетів суддів, помічників суддів та інших працівників апарату суду, шляхом обмеження доступу за допомогою системи контролю доступу.

У публічній зоні розташовано:

-         на першому поверсі:

-         канцелярія кримінальних справ;

-         канцелярія цивільних справ;

три зали судових засідань дай розгляду кримінальних справ, які обладнано сучасними загородженнями із органічного скла, що відокремлюють підсудних від складу суду і присутніх громадян (загальною площею 45, 44 та 33 кв.м. відповідно);

-         кімната свідків;

-         кімната адвокатів;

-         на другому поверсі:

-    три зали судових засідань для розгляду цивільних справ громадян (загальною площею 43, 35 та 21 кв.м відповідно); 

-         вестибюль для очікування учасниками процесу.

У процесуальній зоні, що знаходиться на другому, третьому, четвертому поверхах, розташовано:

-         кабінети суддів, помічників суддів, секретарів судових засідань, інших працівників апарату суду. У свою чергу, кабінети суддів побудовано по блочному принципу, що полягає у розміщенні в окремих двох кабінетах помічника судді, секретаря судових засідань та судді.

-         приміщення для архіву та кімната речових доказів загальною площею 130 кв.м, де розміщено 100 погонних метрів стелажів, що забезпечить зберігання всіх архівних справ.

При кожному залі судових засідань побудовано нарадчу кімнату з окремим входом. Усі зали забезпечено сучасними системами технічного фіксування судових процесів. В одному з залів з розгляду кримінальних справ змонтовано систему відеоконференцзв'язку.

Окрім того, на першому поверсі обладнано робоче місце для працівників спецпідрозділу судової міліції «Грифон» та встановлено стаціонарний металодетектор, кімнату для охорони, кімнату для конвою та кімнату з камерами для підсудних, обладнану окремим санвузлом.

Приміщення суду побудовано з урахуванням всіх вимог та норм ДБН В.2.2-26:2010 «Суди», що пред'являються до приміщень судів, в тому числі для полегшення доступу до приміщення суду маломобільними верствами населення.