Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП погодила із зауваженнями проєкт постанови Кабміну, яка стосується компенсації за проживання та проїзд членам Конкурсної комісії та Етичної ради

24 грудня 2021, 10:28

Вища рада правосуддя розглянула проєкт постанови Кабінету Міністрів України, якою пропонується затвердити Порядок компенсації витрат на проживання та переїзд членам Етичної ради та Конкурсної комісії, запропонованим міжнародними та іноземними організаціями.

Проєктом Порядку передбачено, що компенсація витрат на проживання та переїзд членам Етичної ради здійснюється Державною судовою адміністрацією України, членам Конкурсної комісії – секретаріатом Вищої ради правосуддя.

Проєктом постанови також пропонується внести зміни до Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна та Порядку доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з метою забезпечення безоплатного доступу до цих реєстрів членам Етичної ради, Конкурсної комісії та особам, уповноваженим Конкурсною комісією.

Вища рада правосуддя погодила проєкт постанови із зауваженнями та вказала на важливі умови, які мають бути створені для реалізації положень документу – зокрема виділення додаткових фінансових ресурсів.

Нагадаємо, організаційно-технічне забезпечення діяльності Етичної ради здійснює ДСА України, організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Конкурсної комісії – секретаріат ВРП.

Проєктом постанови визначено, що вона набирає чинності із дня її опублікування та застосовується із дня призначення першого складу Етичної ради та першого складу Конкурсної комісії. Водночас частиною дванадцятою статті 23 Бюджетного кодексу України передбачено, що усі бюджетні призначення втрачають чинність після закінчення бюджетного періоду, тобто 31 грудня календарного року. З огляду на це компенсувати членам Конкурсної комісії у 2022 році витрати за відпрацьований у 2021 році час буде неможливо.

Крім того, Законом України № 1928-IX «Про Державний бюджет України на 2022 рік» не передбачені видатки для компенсації витрат членам Конкурсної комісії. Визначені на наступний рік бюджетні призначення для Вищої ради правосуддя забезпечують потребу у поточних видатках (крім захищених статей видатків) лише на 52 відсотки, тому кошти для компенсації витрат членам Конкурсної комісії у Вищої ради правосуддя відсутні.

Будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено законом про Державний бюджет України.

У період бюджетного планування на 2022 рік, який завершений у липні 2021 року складанням бюджетних запитів на 2022–2024 роки, у Вищої ради правосуддя були відсутні законодавчі підстави для включення до бюджетних призначень витрат, пов’язаних з діяльністю Конкурсної комісії. Закон України, який регулює діяльність Конкурсної комісії, набрав чинності 5 серпня 2021 року.

З огляду на вказане ВРП наголосила, що в разі прийняття Урядом проєкту постанови для її реалізації необхідно внести відповідні зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Рада вирішила до Кабінету Міністрів України з проханням надати відповідне доручення Міністерству фінансів України вирішити питання щодо забезпечення належного обсягу видатків для компенсації витрат на проживання та переїзд членам Конкурсної комісії, запропонованим міжнародними та іноземними організаціями, які постійно не проживають у місті Києві.

У Раді вважають, що компенсація витрат членам Етичної ради та Конкурсної комісії, запропонованим міжнародними та іноземними організаціями, має здійснюватися в розмірах, передбачених на відрядження державних службовців.

Вища рада правосуддя