Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Основним Законом встановлено, що виключне право на управління державою має народ України

21 грудня 2021, 18:22

На цьому наголосив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в ексклюзивному інтерв’ю для видання «Апостроф».

«Вища рада правосуддя неодноразово надавала оцінку Закону № 1635-IX в частині відповідності Конституції України. Ми відразу вказали, що Етична рада – це повне повторення моделі, запропонованої Законом № 193-ІХ, яку вже оцінив негативно Конституційний Суд України. ВРП ухвалила рішення про звернення до Пленуму Верховного Суду з проханням звернутися до КСУ стосовно перевірки окремих положень цього Закону», – зазначив Олексій Маловацький.

Він зауважив, що Верховний Суд оцінив доводи Вищої ради правосуддя і порушив питання про те, що іноземці у складі Етичної ради, яка є органом при ВРП, мають більше повноважень, ніж громадяни України.

«Чинним законодавством передбачено, що виключне право на управління державою має народ України. У такому разі спочатку необхідно змінювати Конституцію, приймати закон, а вже потім впроваджувати механізм, який діє зараз», – наголосив Олексій Маловацький.

«Виступаючи на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики стосовно Закону № 1635-IX, я зазначав, що не підтримую реформу, яка не відповідає вимогам Конституції. Однак саме Парламент взяв на себе політичну відповідальність за реалізацію цієї реформи, незважаючи на те, що до неї виникає дуже багато запитань щодо законодавчого регулювання», –  зауважив в. о. Голови ВРП.

«Складається дивна ситуація: коли Україна підписує міжнародні інвестиційні договори, ми надаємо іноземним підприємствам, установам та організаціям можливість працювати у сприятливому бізнес-кліматі. Але це не означає, що іноземцям надаються ширші права, ніж громадянам України. За такою логікою громадяни іноземних держав можуть бути обрані і до Парламенту, і до державних органів. Тому виникає запитання: чому Україна проголосувала за заборону подвійного громадянства?», – сказав Олексій Маловацький.

За словами в.о. Голови ВРП, усі реформи, які проводяться із залученням іноземних громадян, могли б мати кращі результати якби, по-перше, були більш продуманими, а по-друге, якби представники іноземних урядів були ближчі до України ментально та історично. Зокрема, йдеться про народи, які отримали європейську перспективу, – поляків, словаків, болгар чи румунів.

Олексій Маловацький вважає, що іноземні громадяни, яких відряджають до України і які надають рекомендації щодо реформ, мають елементарно розуміти загальні принципи права і традиції нашої країни. «Натомість до нас приїжджають радники з країн, що не об’єднані з Україною традицією континентального права. Наприклад, Великобританія та США належать до зовсім іншої правової сім’ї ніж Україна», – звернув увагу він.

«Ми не клянемося перед судом на Біблії, тому що це не є джерелом права, на відміну від країн англо-американської правової системи. Також не слід забувати, що ми 70 років жили в Радянському Союзі із зовсім іншою правовою ментальністю», – резюмував Олексій Маловацький.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням: https://bit.ly/3m7Zpxc

Вища рада правосуддя