Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13 - 17 грудня 2021 року

21 грудня 2021, 10:59
1. Оприлюднено укази Президента України про призначення суддів
 
Президент України підтримав подання Вищої ради правосуддя про призначення суддів. Указами Президента України від 13 грудня 2021 року №№ 637/2021638/2021639/2021640/2021 призначено 10 суддів, указами від 16 грудня 2021 року №№ 664/2021 та 665/2021 призначено 21 суддю.
 
 
Представники законодавчої та виконавчої гілок влади мають невідкладно вирішити питання підвищення рівня оплати праці працівників апаратів судів. На цьому наголосив член ВРП Олег Прудивус під час підсумкового у 2021 році засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики. Олег Прудивус висловився за якнайшвидше ухвалення проєкту Закону № 6311 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів», який дасть змогу реформувати систему оплати праці. Законопроєкт має на меті встановити єдиний підхід до нарахування захищених складових заробітної плати працівників апаратів судів. Пропозиції до документа внесені ВРП спільно з ДСА, РСУ та підтримано робочою групою.

«До ВРП продовжують надходити звернення від місцевих та апеляційних судів про масове звільнення працівників  з посад у зв’язку з низькою заробітною платою. Ми опинилися на межі кадрової катастрофи. Тому закликаємо народних депутатів, представників виконавчої влади, зокрема Міністерство фінансів України, активніше працювати над вирішенням питання збільшення оплати праці працівників апаратів судів», – зазначив він.

3. ВРП звернулася до РСУ з метою вирішення питання закріплення за суддями додаткових помічників

ВРП звернулася до РСУ щодо сприяння у збереженні  кадрового потенціалу працівників апарату судів. З метою унеможливлення звільнення високопрофесійних помічників суддів ВРП просить розглянути можливість передання на вирішення зборів суддів питання щодо закріплення за суддею, який має надмірне навантаження, більше ніж одного додаткового помічника. Підставою для звернення став лист голови Лубенського міськрайонного суду Полтавської області.

ВРП вважає, що питання збереження кадрового потенціалу має вирішуватися системно, адже коли 30 % вакантних посад суддів будуть заповнені і продовжать здійснювати правосуддя судді, строк повноважень яких закінчився, виникне гостра потреба у висококваліфікованих працівниках. Тому вкрай важливо зберегти ці кадри в судах.

4. ВРП надала РСУ та Етичній раді висновки щодо кандидатів у члени ВРП для обрання з’їздом суддів

13 грудня 2021 року секретаріат ВРП надіслав Раді суддів України, а також Етичній раді копії висновків про результати спеціальної перевірки кандидатів на посади членів ВРП, а також копії висновків про відповідність кандидата та його документів вимогам, встановленим Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

У відповідності до вимог законодавства секретаріат ВРП надіслав копії висновків відносно Фоміна В.А., Грушковської Л. Ю., Кушніра І.В., Шаповалової  І.С., Костенка В.Г, Нероди Л.М., Могильного О.П., Калугіної І.О.

Висновки стосовно інших кандидатів будуть оперативно надаватися РСУ та Етичній раді після отримання відповідей на запити за результатами здійснення спеціальної перевірки.

5. Розпочалася процедура відрядження суддів до чотирьох судів

ВРП відповідно до рішення від 14 грудня 2021 року № 2321/0/15-21 оголошує про початок процедури відрядження 1 судді до Арцизького районного суду Одеської області.

ВРП відповідно до рішень від 16 грудня 2021 року № 2340/0/15-21№  2341/0/15-21 та № 2342/0/15-21 оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до: Васильківського районного суду Дніпропетровської області – 1 судді; Дніпровського районного суду міста Києва – 3 суддів; Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області  – 7 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи.

6. Подовжено строк надання суддями згоди на відрядження до трьох судів

ВРП відповідно до рішень від 14 грудня 2021 року № 2322/0/15-21 та № 2323/0/15-21 продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до Вугледарського міського суду Донецької області та Лисичанського міського суду Луганської області до 24 грудня 2021 року.

ВРП відповідно до рішення від 16 грудня 2021 року  № 2339/0/15-21 продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до Лугинського районного суду Житомирської області до 27 грудня 2021 року.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні подати до ВРП необхідні документи.

7. Оксана Блажівська: “Ідея щодо дистанційного проведення з’їзду суддів України з кадрових питань є передчасною”

На цьому член ВРП наголосила під час обговорення законопроєктів  №№ 52315231-1 на розширеному засіданні підкомітету з питань правосуддя Комітету ВРУ з питань правової політики. 

Законопроєктом № 5231 пропонується визначити: порядок проведення з’їзду суддів України та прийняття на ньому рішень з кадрових питань; запровадження механізму дистанційного електронного голосування з кадрових питань на з’їзді суддів України, в якому братимуть участь всі діючі судді; основні правила та процедури дистанційного електронного голосування на з’їзді суддів України. Законопроєктом № 5231-1 крім зазначеного також встановлюється відповідальність за втручання у вільне волевиявлення суддів та забезпечення таємності їх волевиявлення.

ВРП у консультативному висновку не підтримала законопроєкти з огляду на неприйнятність їх положень. У висновку ВРП зазначила, що передбачені законопроєктами зміни можуть призвести до негативних наслідків, оскільки їх положення не містять чіткого алгоритму застосування, можуть унеможливити проведення з’їзду суддів, що, у свою чергу, зупинить кадрові призначення до ВРП, Конституційного Суду України, РСУ.

8. Президент України привів до присяги 57 суддів

Склали присягу та набули повноважень судді, які за поданням ВРП були призначені на посади указами Президента України в період з квітня по грудень 2021 року. Урочиста церемонія складання присяги суддів, відбулася в присутності Президента України в Офісі Глави держави 14 грудня 2021 року.

Задля уникнення колапсу судової влади 18 листопада 2021 року ВРП спільно з суддівськими та адвокатськими організаціями звернулася до Президента України та закликала видати відповідні укази про призначення на посади суддів кандидатів, стосовно яких ВРП внесені подання, та привести до присяги суддів, призначених на посади.

Від ВРП участь в урочистій церемонії взяли в.о. голови ВРП Олексій Маловацький, члени ВРП Оксана Блажівська, Сергій Болотін, Володимир Говоруха, Віктор Грищук, Лариса Іванова, Наталія Краснощокова, Інна Плахтій, Олег Прудивус, Тетяна Розваляєва, Віталій Саліхов, Лариса Швецова, Світлана Шелест.

9. “Судова влада повинна повірити сама в себе” – Олексій Маловацький

На цьому наголосив в.о. голови ВРП Олексій Маловацький в ексклюзивному інтерв’ю для видання «Апостроф». Відповідаючи на запитання журналіста стосовно кроків, які необхідно зробити, щоб українці більше довіряли судовій владі, в.о. голови ВРП зазначив: «По-перше судова влада повинна повірити сама у себе. Однак, це неможливо зробити, доки вона не стане дійсно незалежною. Наразі її постійно розмінюють на якісь політичні пріоритети. По-друге, її треба зміцнити, залучивши молодих та амбіційних фахівців. Система вмирає, коли немає нового притоку кадрів». Олексій Маловацький зауважив, що рішення суддів досить часто несправедливо критикуються через те, що певне правове регулювання не передбачає можливості постановлення іншого рішення. «Суддям, які хочуть просуватися по кар’єрі, потрібно постійно підвищувати професійну кваліфікацію та вдосконалювати свої знання шляхом проходження відповідного тестування та здачі іспитів. Крім того, я б пропонував ввести для суддів жорстку спеціалізацію з розгляду судових справ», – резюмував Олексій Маловацький.

10. Тетяна Розваляєва на засіданні підкомітету з питань правосуддя представила консультативний висновок щодо законопроєкту № 6049

На розширеному засіданні підкомітету з питань правосуддя Комітету Верховної Ради України з питань правової політики член ВРП Тетяна Розваляєва представила консультативний висновок щодо законопроєкту № 6049.

Законопроєктом № 6049 запропоновано тимчасово, до дня завершення ВККС конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеного 9 серпня 2019 року, наділити ВРП повноваженнями здійснювати відрядження суддів місцевого, апеляційного суду або Верховного Суду до апеляційного суду тієї самої спеціалізації строком на один рік. Крім того, передбачено, що в разі втрати повноважності ВРП, цю функцію здійснюватиме Рада суддів України.

Переведення судді місцевого суду шляхом відрядження на посаду судді апеляційної інстанції, який є судом вищого рівня, за правилами цього законопроєкту суперечитиме вимогам Закону України «Про судоустрій і статус суддів», оскільки вимагає проходження відповідних конкурсних процедур, та порушуватиме принцип єдності у формуванні суддівської кар’єри, відповідно до якого підвищення судді у посаді має ґрунтуватися на об’єктивній оцінці чесності кандидата та незалежності його рішень, професійної компетенції, досвіду тощо, і в цій частині не може бути підтримане ВРП.

Тетяна Розваляєва повідомила, що, на думку ВРП, заходи, запропоновані законопроєктом, можуть бути підтримані у разі врахування висловлених ВРП зауважень та застережень.

11. ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею Богунського районного суду міста Житомира

Суддя Богунського районного суду міста Житомира Галина Панченко повідомила ВРП про втручання в її діяльність. А саме щодо здійснення правосуддя під час розгляду справи про адміністративне правопорушення.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за частиною першою статті 376 КК України за фактами, викладеними у повідомленні судді Богунського районного суду міста Житомира.

12. Олексій Маловацький: “Доступ до професії судді потрібно спростити”

Наразі спостерігається проблема кадрового дефіциту суддів. Така ситуація склалась не тільки через ВККС, яка не працює, але й тому, що існує достатньо тривала та складна процедура добору суддів, яка налічує аж 15 стадій.

На його думку, потрібно:

  • спростити доступ до професії судді;
  • скоротити процес добору до трьох стадій;
  • запровадити об’єктивні критерії, прибиравши суб’єктивний фактор.

«Для того, щоб модернізувати процедуру добору суддів, достатньо таких стадій:  тестування на професійну здібність, написання стандартного рішення на комп’ютері та оцінка досьє, яка проводиться анонімно, а в разі необхідності проводиться співбесіда для з’ясування певних обставин», – пояснив Олексій Маловацький. «В результаті, ми отримаємо нових професійних та незалежних суддів», – наголосив в.о. голови ВРП.

13. ВРП погодила перерозподіл коштів для задоволення першочергових потреб судів

Рішення щодо перерозподілу завдяки економії бюджетних асигнувань дасть змогу спрямувати кошти, зокрема, на:

  • оплату праці працівників апаратів судів,
  • придбання поштових марок,
  • оплату комунальних послуг,
  • ліквідацію наслідків прориву внутрішнього протипожежного водопроводу і залиття приміщення архіву Лозівського міськрайонного суду Харківської області,
  • інші видатки споживання,
  • а також для виплати суддівської винагороди у визначеному законодавством розмірі для суддів, які фактично працюють. 

14. ВРП погодила звернення до Мінфіну щодо розподілу місцевим та апеляційним судам понадпланових надходжень від сплати судового збору

ВРП погодила звернення ДСА до Міністерства фінансів України з поданням щодо розподілу понадпланових надходжень від сплати судового збору для їх спрямування на оплату праці працівникам апаратів судів, придбання марок, оплату комунальних послуг та задоволення інших першочергових потреб в обсязі 189 718,46 тис. грн та 173 475,6 тис. грн. Після ухвалених рішень ДСА України може звернутися до Міністерства фінансів України з відповідним поданням.

З огляду на численні звернення працівників апаратів судів та з метою забезпечення розподілу бюджетних коштів для виплати заробітної плати працівникам апаратів судів значна частина з вказаних коштів буде спрямована саме на задоволення оплати праці вказаної категорії працівників.

15. Лариса Швецова взяла участь у конференції «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку»

Збільшенню випадків втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя з боку адвокатів, дотриманню адвокатами принципу законності та професійної етики у відносинах із судом та діяльності ВРП щодо захисту незалежності суддів присвятила свій виступ на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку» член ВРП Лариса Швецова.

Вона зазначила, що в 2020 році було 55 випадків втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, суб’єктами яких є адвокати. Також впродовж 2020 року ВРП розглянуто 350 повідомлень (з урахуванням тих, що надійшли в попередні періоди). Лариса Швецова зауважила, що найпоширеніші підстави звернення до ВРП з повідомленнями про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя – це психологічний тиск на суддю (надсилання звернень, скарг, публікація і поширення недостовірної інформації, образи та погрози в залі суду тощо).

На думку Лариси Швецової, для адвокатів у відносинах із судом основним є дотримання принципу законності та професійної адвокатської етики. 

16. ВРП надала РСУ та Етичній раді висновки щодо кандидатів у члени ВРП для обрання з’їздом суддів

17 грудня 2021 року секретаріат ВРП надіслав Раді суддів України, а також Етичній раді:

  • копії висновків про результати спеціальної перевірки кандидатів на посади членів ВРП;
  • копії висновків про відповідність кандидата та його документів вимогам, встановленим Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

Відповідно до вказаних вимог секретаріат ВРП надіслав копії висновків відносно Котубея І.І., Гудими Д.А., Мацюка Ю.І., Бойка О.Ю., Кругової С.С., Панасюка О.С.

17. Олексій Маловацький розповів про можливість обрання представників адвокатури до органів системи правосуддя

Адвокати можуть бути кандидатами на зайняття посад членів ВККСУ, проте є низка проблемних аспектів, які потребують врегулювання.

Про це повідомив в. о. Голови ВРП Олексій Маловацький під час виступу на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку».

Він зазначив, що в законодавстві відбулися зміни. Запроваджено нові процедури обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Вищої ради правосуддя.

«Створено два нові органи. Перший – Конкурсна комісія з добору нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, другий – Етична рада з перевірки кандидатів до ВРП та діючих членів Ради. Що стосується першого дорадчого органу, то він дотепер повноцінно не запрацював, тому відновлення роботи ВККСУ – це питання перспективи. Розуміння, коли його буде вирішено, поки що немає», – сказав Олексій Маловацький.

Він наголосив, що ВККСУ є органом суддівського врядування. Також відповідно до європейських стандартів та рекомендацій Консультативної ради європейських суддів більшість у ній мають становити судді. Водночас це не позбавляє адвокатів можливості кандидувати на посади членів ВККСУ.

"Юридична практика"