Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Доступ до професії судді потрібно спростити

16 грудня 2021, 15:11

Наразі спостерігається проблема кадрового дефіциту суддів. Така ситуація склалась не тільки через непрацюючу Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, але й тому, що існує достатньо тривала та складна процедура добору суддів, яка налічує аж 15 стадій.

Про це наголосив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в ексклюзивному інтерв'ю для видання «Апостроф».

На його думку, потрібно спростити доступ до професії судді, скоротити процес добору до трьох стадій та запровадити об’єктивні критерії, прибиравши суб’єктивний фактор.

«Для того, щоб модернізувати процедуру добору суддів, достатньо таких стадій:  тестування на професійну здібність, написання стандартного рішення на комп’ютері та оцінка досьє, яка проводиться анонімно, а в разі необхідності проводиться співбесіда для з’ясування певних обставин», - пояснив Олексій Маловацький. «В результаті, ми отримаємо нових професійних та незалежних суддів», - наголосив в.о. Голови ВРП.

За словами Олексія Маловацького, перспектива кар’єрного зростання для суддів надзвичайно важлива. «Судді повинні мати орієнтир куди їм рости», – сказав він. «Наприклад, суддя має п’ять років суддівського стажу, при цьому у нього низький показник скасованих рішень. Що це означає? Суддя першої інстанції орієнтується на практику апеляційної інстанції, яка, в свою чергу, формується на практиці Верховного Суду. Тобто, вибудовується система зрозумілого і передбачуваного правосуддя. Класична модель суддівської кар’єри має виглядати так», – наголосив Олексій Маловацький.

«Суддя, який має високі показники розглянутих справ, низький відсоток скасованих рішень, відповідає критеріям етики та моральності, може претендувати на призначення в суд апеляційної інстанції. Через певний період, пропрацювавши в апеляції, суддя має право бути призначеним у Верховний Суд», – зазначив в. о. Голови ВРП.

Олексій Маловацький вважає, що потрібно змінювати підходи до навчання в університетах, зокрема більше зосереджувати увагу на практичних заняттях: складання процесуальних документів, порядок ведення діловодства в судах, порядок ведення документообігу тощо.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням: https://bit.ly/3m7Zpxc

Вища рада правосуддя