Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею Богунського районного суду міста Житомира

16 грудня 2021, 12:58

Суддя Богунського районного суду міста Житомира Панченко Галина Вікторівна повідомила Вищу раду правосуддя про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

У провадженні судді Богунського районного суду міста Житомира Галини Панченко перебувала справа про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності. До початку судового засідання цей громадянин подав заяву, в якій визнав вину у вчиненні адміністративного правопорушення, просив проводити розгляд справи за його відсутності. Постановою суду його було визнано винуватим у вчиненні правопорушення.

Пізніше того ж дня до зали судових засідань зайшли особи, які представились вказаним громадянином та його дружиною, і поінформували, що невідома людина звернулась до них через додаток «Telegram», представилась працівником суду та повідомила, що має вплив на суддю Г. Панченко і може «позитивно» вирішити справу за винагороду. Вони погодились і перерахували вказаній особі 10 тис. грн, ця особа надіслала сканкопію постанови суду про закриття провадження у справі, винесеної нібито суддею Панченко Г.В., з підписом судді та відтиском печатки суду.

На переконання Галини Панченко, зазначені обставини свідчать про втручання у здійснення нею правосуддя у справі про адміністративне правопорушення.

Слід вказати, що втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб із метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Відповідно до статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя звернулась із повідомленням про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя і до Генерального прокурора.

За результатами розгляду повідомлення судді розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 376 КК України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

Беручи до уваги обставини, про які зазначено у повідомленні судді, а також враховуючи, що перевірку вказаної інформації здійснюють правоохоронні органи в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за частиною першою статті 376 КК України за фактами, викладеними у повідомленні судді Богунського районного суду міста Житомира Галини Панченко.

Вища рада правосуддя