Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 6 - 10 грудня 2021 року

16 грудня 2021, 10:08
З метою недопущення порушення вимог чинного законодавства ВРП зупинила розподіл між членами Ради дисциплінарних скарг, а також скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора. 5 серпня 2021 року ВРП прийняла рішення про зупинення розподілу деяких справ (матеріалів) між членами ВРП.
 
Рішення зумовлене набранням чинності Закон України від 14 липня 2021 року № 1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».
 
Із моменту набрання чинності цим законом дисциплінарні скарги розподіляються дисциплінарному інспектору ВРП. Оскільки наразі відсутні дисциплінарні інспектори, скарги щодо дисциплінарного проступку судді не розподіляються. Станом на 3 грудня 2021 року у ВРП 2 429 нерозподілених скарг.

2. ВРП звільнила у відставку двох суддів

7 грудня 2021 року ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяви про відставку Пелипенко Ніну Михайлівну з посади судді Східного апеляційного господарського суду.

9 грудня 2021 року ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяви про відставку Пасічника Дмитра Івановича з посади судді Кіровоградського районного суду Кіровоградської області.

3. ВРП відрядила суддю для здійснення правосуддя до Святошинського районного суду міста Києва

ВРП 7 грудня 2021 року вирішила відрядити для здійснення правосуддя суддю Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області КОВАЛЬ Вікторію Олександрівну до Святошинського районного суду міста Києва з 14 грудня 2021 року.

4. Розпочалася процедура відрядження суддів до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області

ВРП відповідно до рішення від 7 грудня 2021 року № 2299/0/15-21 оголошує про початок процедури відрядження суддів до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області – 1 судді.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи.

5. ВРП просить перевірити, чому до ЄРДР не були внесені відомості за повідомленням суддів про втручання у їхню професійну діяльність

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки законності та обґрунтованості невнесення відомостей до ЄРДР за повідомленням суддів Третього апеляційного адміністративного суду Наталії Бишевської, Ірини Добродняк та Ярослава Семененка про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя та забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддями, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

6. Лариса Швецова поспілкувалася з майбутніми юристами з Національного авіаційного університету

Член ВРП Лариса Швецова поділилася власними знаннями та досвідом роботи на посадах судді та члена ВРП під час зустрічі зі студентами першого курсу юридичного факультету Національного авіаційного університету, що відбулася 8 грудня 2021 року у онлайн-форматі. Зустріч організована в межах Меморандуму про співробітництво Вищої ради правосуддя та Національного авіаційного університету. Лариса Швецова розповіла про основні етапи ухвалення профільного законодавства, про повноваження, віхи реформування та основні функції ВРП. Вона наголосила, що діяльність Ради як конституційного органу ґрунтується насамперед на засадах відповідальності та підзвітності перед суспільством.

7. Олексій Маловацький: “Судова влада зацікавлена у залученні перспективних та амбітних кадрів”

В.о. голови ВРП Олексій Маловацький провів онлайн-лекцію для студентів Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка». Олексій Маловацький розповів першокурсникам про організаційну структуру, завдання та повноваження органу суддівського врядування, детально ознайомив з основними напрямами роботи ВРП, зокрема стосовно суддівської кар’єри, процедури розгляду дисциплінарних скарг щодо суддів, надання консультативних висновків щодо законопроєктів з питань судоустрою і статусу суддів, електронне судочинство та впровадження інноваційних технологій у роботі судів, а також про взаємодію ВРП з іншими органами державної влади.

ВРП активно співпрацює із закладами вищої освіти України та підтримує студентство. За останні два роки було підписано сім меморандумів про співробітництво ВРП з провідними університетами країни, які готують правників.

8. ВРП звернулася до парламенту щодо унормування питань виплати вихідної допомоги суддям, звільненим у 2014–2016 роках

ВРП звернулася до Верховної Ради України із пропозицією привести положення законодавства України у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 15 квітня 2020 року та не допустити дій, що порушують соціальний захист суддів, звільнених з посади у відставку у період з 1 квітня 2014 року по 30 вересня 2016 року.

Таке рішення ухвалила ВРП за результатом розгляду звернення голови Громадської організації «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» Дениса Нев’ядомського.

9. ВРП відреагувала на повідомлення судді Другого апеляційного адміністративного суду про втручання у його професійну діяльність

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, за фактами, повідомленими суддею Другого апеляційного адміністративного суду В. Калиновським.

10. ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею Господарського суду Одеської області

Суддя Господарського суду Одеської області Тетяна Д’яченко повідомила про подання до суду та до Вищої ради правосуддя нібито від імені товариства-позивача у справі заяв із неправдивими відомостями про вчинення нею та іншими суддями злочину. ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 383 КК України, за фактами, викладеними у повідомленні судді Господарського суду Одеської області Тетяни Д’яченко.

11. З’їзд науковців зробив перерву в роботі через ненадання Етичною радою списку кандидатів для обрання членів ВРП (відео)

10 грудня 2021 року відкрився з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, до порядку денного якого було включено питання обрання членів Вищої ради правосуддя.

Однак з’їзд був вимушений зробити перерву у своїй роботі, оскільки Етична рада не надала ні з’їзду, ні ВРП висновків щодо кандидатів та перелік рекомендованих кандидатів для обрання членами ВРП. Тривалість перерви не визначено, адже коли саме Етична рада надасть документи, не відомо.

Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» голосування проводиться виключно за кандидатів у члени ВРП, які подали документи у порядку, встановленому цим законом, відповідають вимогам, визначеним статтею 6 цього Закону, та включені до списку кандидатів, рекомендованих Етичною радою для обрання на посаду члена ВРП.

Вирішено звернутися до ВРП та Етичної ради з інформацією про те, що з’їзд розпочав роботу і оголосив перерву через вказані обставини. Після отримання від Етичної ради списку рекомендованих кандидатів, роботу з’їзду буде продовжено.

12. ВРП доповнила перелік осіб, яким надано дозвіл на повний доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень

ВРП 9 грудня 2021 року затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. ВРП вирішила надати дозвіл на повний доступ до інформаційних ресурсів Реєстру та електронних примірників судових рішень уповноваженим особам Офісу Генерального прокурора. Треба внести відповідні зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

"Юридична практика"