Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення та дотримання прав осіб з інвалідністю у Восьмому ААС

14 грудня 2021, 10:51

10 грудня 2021 року голова Восьмого ААС Олег Заверуха взяв участь у конференції «Суд без бар’єрів. Право на справедливий суд осіб з інвалідністю», що проходила у Києві.

Захід був присвячений обміну досвідом представників судової гілки влади та громадських організацій щодо захисту прав осіб з інвалідністю у сфері доступу до правосуддя.

У своєму виступі Олег Заверуха акцентував увагу на реаліях та перспективах забезпечення прав осіб з інвалідністю в Україні в контексті права на звернення до суду, доступу до правосуддя та судового захисту.

Ключовим, на переконання голови Восьмого ААС, є усвідомлення того, що особи з інвалідністю є споживачами тих же судових послуг, що й особи без інвалідності. Саме тому створення належних умов доступу для правосуддя для кожного – наше першочергове завдання. Належна комунікація, етика спілкування є важливим під час надання допомоги будь-якому громадянину.

Що стосується осіб з інвалідністю, то спільним завданням усіх органів державної влади, у тому числі і судів, є створення безбар’єрного та безперешкодного доступу до сервісів і послуг у спосіб, який відповідатиме вимогам соціального захисту осіб з інвалідністю. За словами голови апеляційного суду, створення інформаційної доступності в отриманні судових послуг, забезпечення приміщень універсальними пристосуваннями та належним ознакуванням - це ті кроки, які є нагальними та вимагають активної взаємодії державних органів та громадських організацій інвалідів.

Голова Восьмого ААС Олег Заверуха не залишив без уваги конкретні приклади із діяльності суду та розповів учасникам конференції про послуги і сервіси, які доступні у Восьмому ААС: безперешкодний доступ до будівлі суду для осіб з обмеженими можливостями (дзвінок на вході для виклику працівників суду, пандус); спеціально пристосована вбиральня; ознакування написів у суді шрифтом Брайля; медичні аптечки; спеціальні навчання для працівників щодо правил спілкування з людьми з особливими потребами; паркомісце для осіб з інвалідністю біля приміщення суду, облаштоване у 2021 році; інформаційна відкритість, доступність та цифрова безбар’єрність (оновлення вебсторінок суду на сайті «Судова влада» та у соціальній мережі Facebook, можливість перегляду вебсайту суду у спеціальному режимі «Для людей з порушенням зору», доступ до швидкісного Wі-Fі Інтернету у залі очікування та залах судових засідань тощо).

Крім цього, Олег Заверуха зазначив, що забезпечення прав осіб з інвалідністю невід’ємно пов’язані із Комунікаційною стратегією суду, яка заклала фундамент для формування корпоративної філософії Восьмого ААС. Такі ключові цінності у роботі суду як справедливість, неупередженість та рівність лежать в основі кодексу поведінки працівників суду, визначають моральні засади службової поведінки та правил міжособистісного спілкування.

На завершення виступу голова Восьмого ААС констатував, що наявні у суді сервіси і послуги не є вичерпними, а тому завжди залишається місце для впровадження нових програм щодо забезпечення умов і можливостей для осіб з інвалідністю, як-от: переобладнання приміщення суду, створення освітніх програм для людей, які взаємодіють з цією категорією користувачів судових послуг. Найважливіше, на думку Олега Заверухи, об’єднати зусилля державних органів і громадських організацій інвалідів з метою відстоювання їхніх прав та усунення будь-яких бар’єрів в отриманні судових послуг.

Нагадаємо, що організатором проведення заходу була Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів». Нещодавно у місті Львові відбувся круглий стіл «Доступ до правосуддя та дотримання прав осіб з інвалідністю», про що повідомлялось у цій публікації.

Восьмий апеляційний адміністративний суд