Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Солом’янського районного суду міста Києва

26 листопада 2021, 09:33

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області через дії адвоката та його стажиста, що можуть мати ознаки втручання в діяльність судді Солом’янського районного суду міста Києва Ірини Усатової.

Ірина Усатова повідомила, що 23 вересня 2021 року до її службового кабінету увійшов чоловік, який представився адвокатом та намагався домовитися із суддею про вирішення цивільної справи щодо поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди на користь його клієнта.

Під час розмови він поклав на стіл об’ємний пакунок. При цьому вказаний чоловік не реагував на спроби судді припинити будь-яке спілкування та на прохання залишити її робочий кабінет. Суддя зазначає, що не знайома із вказаною особою, ніколи його раніше не бачила, про зустріч не домовлялася.

Встановлено, що особа, яка спілкувалася із суддею є стажистом іншого адвоката.

Наразі перевірку повідомлених обставин здійснюють правоохоронні органи.

Враховуючи, що стажист успішно склав кваліфікаційний іспит за Програмою складення кваліфікаційного іспиту, затвердженою Радою адвокатів України, та отримав відповідне свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту у кваліфікаційно-дисциплінарній комісії регіону, має значний досвід у галузі права, можна припустити, що він свідомо вчинив вказані дії.

Такими діями він негативно вплинув на авторитет правосуддя, частиною якого є адвокатура.

Це може розцінюватись як вплив на суд, порушення принципів адвокатської діяльності та грубе порушення Правил адвокатської етики.

Тому Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для звернення до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури щодо врахування вказаних обставин під час оцінювання результатів його стажування.

Крім того, як передбачено Правилами адвокатської етики, адвокат може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності за порушення Правил стажистом, якщо адвокат не здійснював належного контролю за його діями, зокрема, під час залучення ним до виконання окремих робіт, а також у разі, якщо своїми розпорядженнями і порадами або особистим прикладом сприяв порушенню стажистом Правил адвокатської етики.

Тому ВРП також вирішила звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області щодо притягнення до відповідальності адвоката за вчинення дій, що можуть мати ознаки втручання в діяльність судді Ірини Усатової.

Через наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, Рада вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному 9 листопада 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, тобто щодо втручання в діяльність судді.

Вища рада правосуддя