Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запорукою права на справедливий суд є незалежна адвокатура, – Олексій Маловацький

18 листопада 2021, 09:28

17 листопада 2021 року виповнилось дев’ять років від дня створення Національної асоціації адвокатів України. З цього приводу відбулось урочисте онлайн-засідання, участь у якому взяли представники Вищої ради правосуддя – виконувач обов’язків Голови ВРП Олексій Маловацький та член Ради Павло Гречківський.

В. о. Голови ВРП Олексій Маловацький привітав зі святом усіх, хто причетний до адвокатської діяльності. «Реформування адвокатури має відбуватися виключно за участі самих адвокатів, адже це і було основною ідеєю Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», що був прийнятий у 2012 році», – вважає Олексій Маловацький. «Наразі перед сучасною адвокатурою стоять безліч викликів. Однак, запорукою права на справедливий суд є міцна та незалежна адвокатура», – зауважив в. о. Голови ВРП.

Коментуючи урочисту подію, член ВРП Павло Гречківський відзначив, що за роки існування НААУ, вона не тільки виросла як організація, але й стала відомою у світі. Павло Гречківський побажав усім колегам міцного здоров’я, гарного настрою та плідної праці.

В. о. голови ВРП повідомив, що наразі в судах першої та апеляційної інстанцій спостерігається серйозна проблема кадрового голоду. Зокрема, на сьогодні не здійснюється правосуддя у дев’яти судах, а 86 судів мають тільки одного суддю, у якого є повноваження здійснювати правосуддя. «Водночас близько 200 суддів очікують указів про призначення на посади суддів та приведення до присяги. ВРП буде ініціювати публічне звернення до Президента України стосовно вирішення цього питання», – сказав Олексій Маловацький.

«Також, ВРП вважає, що «судді-п’ятирічки» можуть бути призначені за рекомендацією Ради, якщо вони успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання, а таких суддів близько 480», – сказав в. о. голови ВРП.

 «Вища рада правосуддя вживає всіх необхідних заходів задля врегулювання проблеми критичного дефіциту суддів у судах, налагодження безперебійної роботи судів та забезпечення доступу громадян до правосуддя. Дане питання є нагальним і не терпить зволікання, в іншому випадку на судову владу може чекати колапс», – наголосив Олексій Маловацький.

За словами Олексія Маловацького, в результаті непрацюючої впродовж двох років Вищої кваліфікаційної комісії суддів України ми маємо не завершені процедури кваліфікаційного оцінювання щодо понад 2000 суддів. «Сподіваюсь, що ВККСУ запрацює вже незабаром, а робота ВРП до того часу ще не буде повністю зупинена. У зв’язку з цим, доцільно було б узгодити негайний план роботи Комісії, відповідно до якого вона буде працювати», – зауважив він.

Вища рада правосуддя