Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП погодила звернення до Міністерства фінансів України щодо розподілу місцевим та апеляційним судам понадпланових надходжень від сплати судового збору

02 листопада 2021, 17:19

Вища рада правосуддя вирішила погодити звернення Державної судової адміністрації України до Міністерства фінансів України з поданням щодо розподілу понадпланових надходжень від сплати судового збору для якнайшвидшого задоволення потреб судів у видатках споживання та видатках розвитку на загальну суму 306 094,7 тис. грн.

ДСА України запропоновано розподіл збільшення планових показників за спеціальним фондом державного бюджету шляхом внесення змін до розпису в межах додаткової потреби місцевих та апеляційних судів у видатках споживання в обсязі 291 300, 8 тис. грн та видатках розвитку в обсязі 14 793, 9 тис. грн.

Нагадаємо, що 19 жовтня 2021 року з метою якнайшвидшого забезпечення судів критично необхідними видатками споживання та розвитку Вища рада правосуддя вже погоджувала звернення ДСА України до Міністерства фінансів України щодо спрямування позапланових надходжень від сплати судового збору на задоволення потреби судів у видатках споживання в обсязі 34 734,3 тис. грн.

Наступні понадпланові надходження від сплати судового збору пропонується спрямувати для задоволення потреби судів у видатках споживання та видатках розвитку на загальну суму 306 094,7 тис. гривень.

Із вказаної суми потреба у видатках споживання становить 291 300,8 тис. грн.

Зокрема, з них 68 537,3 тис. грн будуть спрямовані на оплату праці працівників апаратів судів. Цей крок дасть змогу забезпечити стимулюючі виплати в господарських, окружних адміністративних та апеляційних судах на рівні не менше 40 % та в Господарському суді міста Києва, Донецькому й Луганському окружних адміністративних судах, Окружному адміністративному суді міста Києва, Донецькому та Луганському апеляційних судах, Першому апеляційному адміністративному суді – на рівні 75 %.

Інші видатки будуть спрямовані для придбання марок, конвертів, паперу, канцелярських та господарських товарів; оплату поштових послуг, здійснення поточних ремонтів приміщень та оргтехніки, оплати експлуатаційних послуг тощо; виплати суддям, які були відряджені до інших судів; оплату навчання працівників, які виконують функції із проведення тендерних процедур; на поховання та увічнення пам’яті суддів місцевих судів відповідно до Порядку компенсації витрат на поховання та увічнення пам’яті суддів, у тому числі суддів у відставці; оплату судового збору та земельного податку.

На видатки розвитку запропоновано 14 793,9 тис. грн. Зокрема бюджетні асигнування необхідні на придбання серверів, комп’ютерів, обладнання для відеоконференцзв’язку тощо; проведення експертизи проєкту із будівництва огорожі у Херсонському апеляційному суді; для виготовлення проєктно-кошторисної документації та встановлення пандуса в Житомирському апеляційному суді; реконструкцію котельної та системи опалення Херсонського апеляційного суду та реставрацію приміщень судів.

За інформацією ДСА України, розподіл видатків за вказаними напрямами здійснено відповідно до наявної потреби судів.

Зазначимо, що для збільшення обсягу бюджетних асигнувань за рахунок надходжень від сплати судового збору на виплату першочергових потреб місцевих та апеляційних судів, Міністерство фінансів України вносить зміни до розпису Державного бюджету України за поданням головних розпорядників коштів та збільшує планові показники. Для цього головний розпорядник повинен надати Міністерству фінансів України детальні обґрунтовані розрахунки на підставі довідки про підтвердження надходжень до спеціального фонду Державного бюджету України та належні пояснення щодо необхідності внесення змін до розпису.

Вища рада правосуддя