Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Віталій Уркевич узяв участь у фаховому обговоренні питань корпоративного права у фермерському господарстві

08 жовтня 2021, 09:55

Суддя судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Віталій Уркевич узяв участь у круглому столі «Корпоративні права у фермерському господарстві. Проблеми теорії та практики».

Захід організовано Комітетом аграрного, земельного та довкілевого права Національної асоціації адвокатів України з метою аналізу практичних і теоретичних проблем корпоративного права у фермерському господарстві, надання рекомендацій адвокатам, обміну досвідом і фахового обговорення судової практики.

У своєму виступі Віталій Уркевич зосередив увагу на спорах щодо функціонування фермерських господарств і ознайомив колег із відповідною практикою Верховного Суду.

Висвітлюючи питання юрисдикційності спорів щодо прав засновників  фермерського господарства, доповідач зупинився на справі за позовом фізичних осіб до фермерського господарства про визнання недійсним рішення загальних зборів та статуту.

У постанові від 18 березня 2020 року у справі №  904/686/19 КГС ВС висловив позицію, що спір, який пов’язаний з порушенням корпоративних прав засновників і власників фермерського господарства, діяльністю фермерського господарства та членством у ньому, незалежно від суб’єктного складу відповідно до пунктів 3, 13 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України належить до юрисдикції господарських судів.

Питання щодо повідомлення про проведення загальних зборів фермерського господарства Віталій Уркевич проілюстрував на прикладі справи № 911/3215/17 за позовом фізичної особи до фермерського господарства про визнання недійсним рішення загальних зборів. КГС ВС дійшов висновку, що фермерське господарство не зобов’язане письмово повідомляти членів фермерського господарства про проведення загальних зборів, якщо такий обов’язок не перебачено у статуті господарства. У цьому разі будь-який інший спосіб повідомлення про проведення зборів може бути належним.

Детальніше з презентацією судді КГС ВС Віталія Уркевича можна ознайомитися за посиланням.

Верховний Суд