Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу фактів, повідомлених суддею Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

07 жовтня 2021, 09:28

Суддя вважає, що дії посадової особи виконавчого комітету Центрально-Міської районної у місті Кривому Розі ради містять ознаки втручання в його професійну діяльність, оскільки свідчать про зловживання повноваженнями, нехтування встановленими гарантіями незалежності суддів, неповагу до представників органів судової влади та вчинені з метою втручання у здійснення суддею правосуддя під час розгляду конкретної справи.

Так, до провадження судді Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Романа Кузнецова надійшла цивільна справа за позовом до виконавчого комітету Центрально-Міської районної у місті Кривому Розі ради про встановлення факту проживання однією сім’єю із спадкодавцем та визнання права власності на спадкове майно.

Суддя зазначив, що представники виконавчого комітету Центрально-Міської районної у місті Кривому Розі ради під час судового засідання подавали численні клопотання поза межами встановленого Цивільним процесуальним кодексом України строку для їх подання. Суддя вважає, що таким чином вони намагалися зірвати розгляд справи. 

Крім того, один із представників виконавчого комітету зазначив, що раніше нібито неодноразово надавав допомогу суддям Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у отриманні службового житла, тому вимагав від Кузнецова Р.О. як головуючого судді рішення на користь відповідача.

У кожному конкретному випадку за результатами розгляду повідомлення судді Вища рада правосуддя пленарним складом оцінює відповідні факти та приймає рішення про наявність чи відсутність ознак втручання.

При цьому Вища рада правосуддя аналізує, чи створюють повідомлені суддею факти реальні ризики для незалежності судді під час здійснення правосуддя, чи може суддя за їх наявності залишатися неупередженим, чи існує дійсна загроза ухваленню суддею справедливого та безстороннього рішення.

Перевірку повідомлених суддею обставин здійснюють правоохоронні органи. Тому Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для звернення до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Кузнецова Р.О.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів), за фактами, повідомленими суддею Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Романом Кузнецовим.

Вища рада правосуддя