Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Наслідком законодавчих змін стала повна зупинка дисциплінарної функції ВРП

06 жовтня 2021, 14:10

На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час пресконференції «Недовіра до судів в Україні: організована криза чи об’єктивна реальність», яка присвячена особливостям висвітлення у медіапросторі діяльності Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та судів у 2019-2021 роках.

О.Маловацький зазначив, що із моменту набрання чинності Законом України від 14 липня 2021 року № 1635-ІХ (5 серпня 2021 року) ВРП була вимушена зупинити розподіл дисциплінарних скарг між членами ВРП.

Таким чином були зупинені повноваження Ради в частині здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів. «Кожного дня до ВРП продовжують надходити звернення від громадян щодо порушень суддів, на які ВРП не має змоги реагувати внаслідок запроваджених новел. Постають питання: хто створив перешкоди для притягнення до відповідальності суддів та хто буде відповідати за невиконання цієї важливої функції», – зазначив О.Маловацький.   

Так, з 5 серпня по сьогоднішній день до Ради надійшло 1 377  дисциплінарних скарг, а всього залишаються не розглянутими 2 906 скарги, які надходять у тому числі від ініціаторів реформи ВРП.

Загалом з лютого 2017 року по серпень 2021 року Вищою радою правосуддя розглянуто більше 65 000 дисциплінарних скарг щодо суддів.

О.Маловацький нагадав, що ВРП направила до Парламенту відповідний консультативний висновок, яким не підтримала законодавчі ініціативи та попередила про можливі загрози для судової влади у зв’язку з прийняттям закону.

Так як Законом № 1635-ІХ визначено, що повноваження ВРП щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно судді реалізує служба дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, дисциплінарний інспектор Вищої ради правосуддя є учасником дисциплінарної справи.

«Наразі створена така конструкція, яка передбачає формування складу дисциплінарних інспекторів після створення Етичної ради, час створення якої Законом не визначений. Таким чином дисциплінарна функція конституційного органу внаслідок прийняття Закону зупинена», –  зауважив О.Маловацький.

Заступник Голови ВРП також зазначив, що через нарікання на результати розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів, було прийнято рішення взагалі її зупинити, що позбавило судову владу можливості саморегулюватися.

Онлайн трансляція заходу (YouTube)

Онлайн трансляція заходу (Facebook)

Моніторингове дослідження медіаполя щодо ВРП та ВККСУ

Вища рада правосуддя