Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З початку 2021 року ВРП розглянула більше 200 повідомлень про втручання у діяльність суддів

14 вересня 2021, 14:06

Такі дані наведені в інформаційно-аналітичній довідці про діяльність Вищої ради правосуддя, Дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя та секретаріату Вищої ради правосуддя за січень – серпень 2021 року.

Із початку року до ВРП надійшло 197 повідомлень про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, за перші вісім місяців 2021 року Рада розглянула 221 повідомлення.

За результатами розгляду 68 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 56 рішень про вжиття заходів реагування:

·        звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів;

·        внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо.

Розглянувши 153 повідомлення суддів, Рада ухвалила 32 рішення про затвердження 143 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Загалом протягом 2017–2020 років ВРП розглянула 1 424 повідомлення суддів про втручання в їхню професійну діяльність.

Нагадаємо, до повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом. Суддя зобов’язаний звернутися з повідомленням про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора.

Вища рада правосуддя