Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Все що ви хотіли дізнатися про "відкриті дані", але не знали де спитати: пояснює 7ААС 

08 червня 2021, 14:18

Часто чуєте словосполучення «відкриті дані», але не знаєте, що це таке? Пояснюємо та розповідаємо, як відбувається їхнє оприлюднення у Сьомому апеляційному адміністративному суді.

 

Що таке відкриті дані?

Відкриті дані – це публічна інформація у машиночитаному форматі, що дозволяє будь-кому мати безоплатний доступ до неї та вільно використовувати її для своєї мети.  

Наприклад, ви хочете дізнатися, скільки судових рішень ухвалено  протягом року або скільки становили витрати судового збору за певний квартал? Усі ці відомості можна знайти у форматі відкритих даних.

На відміну від звичайної публічної інформації, яку потрібно надавати на вимогу запитувача, відкриті дані публікуються в інтернеті. Цю інформацію зчитують спеціальні програми (боти, мобільні застосунки), обробляють і видають її в готовому вигляді, а отже, доступ до такої інформації значно спрощується.

Чим врегульовано збір, обробка та оприлюднення відкритих даних?

Правове регулювання відкритих даних здійснюється відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», постанов Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» і «Деякі питання оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних» тощо.

Розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати інформацію у форматі відкритих даних на Єдиному державному порталі відкритих даних та на своїх вебсайтах, адже це є запорукою їхньої прозорості та підзвітності.

Які ж дані є відкритими?

У 2015 році Кабінет Міністрів України затвердив Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, у якому є перелік даних, що обов’язково мають бути опубліковані й періодично оновлюватися, однак цей перелік не є вичерпним. Це означає, що фактично будь-яка інформація, доступ до якої не обмежено, є відкритою, а отже – може бути оприлюднена у форматі відкритих даних.

Де знайти інформацію у формі відкритих даних?

Найпростіший спосіб отримати доступ до відкритих даних – це знайти їх на Єдиному порталі відкритих даних, адміністратором якого є Міністерство цифрової трансформації. На ньому містяться набори даних, структуровані за розпорядниками, групами, ключовими словами, форматами тощо.

Наприклад, тут можна знайти статистичну інформацію Сьомого апеляційного адміністративного суду чи списки тендерних закупівель суду за місяцями й роками.

Як відбувається оприлюднення відкритих даних у Сьомому апеляційному адміністративному суді?

Оприлюднення публічної інформації суду у формі відкритих даних регулює спеціальний Порядок Сьомого апеляційного адміністративного суду, у якому визначено вимоги до формату й структури наборів даних, періодичність оновлення та порядок оприлюднення на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Відбір, обробку та оприлюднення відкритих даних здійснює посадова особа суду, яку визначено наказом відповідальною за цей напрям роботи.

Спочатку відповідальна посадова особа збирає інформацію зі структурних підрозділів суду, далі аналізує її й визначає, що потрібно обов’язково опублікувати у формі відкритих даних.

Наступним етапом є переведення інформації в один з машиночитаних форматів (XML, JSON, CSV тощо) та завантаження її на портал через персональний електронний кабінет. Уся надіслана інформація суду проходить модерацію на порталі й публікується автоматично.

Як отримати доступ до інформації у форматі відкритих даних?

У готовому вигляді отримати інформацію у форматі відкритих даних можна, скориставшись спеціальними сервісами пошуку та аналізу відкритих даних, наприклад такими,  як платформа Опендатабот, YouControl, PravoSud, ZakonOnline тощо. Усі вони мають свою спеціалізацію щодо пошуку наборів відкритих даних за певною тематикою. Перелік усіх сервісів міститься на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних у розділі «Додатки».

Чому відкриті дані – це важливо?

Оприлюднення інформації в машиночитаних форматах дозволяє автоматизовано збирати й обробляти набори даних  і швидко знаходити потрібну інформацію, а це сприяє відкритості установи та прозорості її діяльності.

Однак цінність відкритих даних залежить від їхньої актуальності. Тому важливо завжди надавати вичерпну детальну інформацію та своєчасно оновлювати її.

 

Сьомий апеляційний адміністративний суд