Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зʼїзд має продемонструвати, що судді відповідальні перед суспільством та судовою системою – Голова ВС

09 березня 2021, 16:52

Сьогодні, 9 березня 2021 року, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь у відкритті XVIII чергового з’їзду суддів України. На з’їзді, який  відбуватиметься 9–11 березня 2021 року, планується обрати членів Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, а також призначити суддю Конституційного Суду України.

У вітальному слові Голова ВС подякувала суддям за те, що, незважаючи на виклики, пов’язані з пандемією, вони віддано виконували свої обов’язки і в 2020 році розглянули 3,5 млн справ і матеріалів. Крім того, Валентина Данішевська зауважила, що до судів апеляційної інстанції оскаржується приблизно 13 % рішень. Тобто понад 80 % рішень сприймаються сторонами, а це свідчить про високий рівень довіри людей до судових рішень.

До того ж відповідно до даних соціологічного дослідження Центру Разумкова щороку, починаючи з 2017 року, рівень довіри людей, які відвідували суди та скористалися їхніми послугами, підвищується.

«У 2020 році ми мали позитивний баланс, тобто кількість людей, які довіряють судам, більша за ту кількість, яка їм не довіряє», – зазначила Голова ВС. Втім, на жаль, низьким залишається рівень довіри до судової влади тих громадян, які знають про діяльність судів тільки із засобів масової інформації.

За словами Валентини Данішевської, проведення з’їзду суддів і формування складу органів суддівського врядування та самоврядування – це конституційний обов’язок судової влади. «Сьогодні ми повинні показати суспільству, що запропонуємо до складу цих органів достойних людей, які мають бездоганну репутацію», – наголосила Голова ВС.

Вона також зауважила, що 2020 рік відзначився не тільки викликами, пов’язаними з пандемією, а й необхідністю виборювати суддівську незалежність через Конституційний Суд України та у перемовинах з іншими органами влади.

«Виборюючи незалежність, судді повинні пам’ятати, що незалежність не може існувати окремо від підзвітності та відповідальності. Це дуже складний баланс, адже тонкою є межа між цими категоріями. Судовій системі ще належить працювати над тим, щоб отримати дійсну незалежність, щоб кожен суддя відчув себе вільним від будь-якого тиску: чи то з боку влади, чи то з боку громадськості. Тільки в єдності ми зможемо відстоювати свою незалежність», – сказала Голова ВС.

Валентина Данішевська також розповіла про наявність внутрішнього тиску в суддівському середовищі, зазначивши, що і в судовій системі є своя «п’ята колона». «Ті, хто не дотримується суддівської присяги або вважає її фарсом, рано чи пізно піде від нас або силами наших органів, або силами громадськості, але з часом судова система матиме достойний вигляд серед інших державних органів і здобуде належну повагу суспільства», – наголосила Голова ВС.

На її думку, суддям необхідно шукати відповіді на питання про те, що ще має зробити судова влада для підвищення довіри суспільства до неї. «Іншого захисту для суддів, ніж бездоганна поведінка та законні, обґрунтовані рішення, не існує. Ніхто не захистить нас, якщо ми не зможемо дати суспільству те, чого від нас очікують. Цей шлях непростий, ми всі разом повинні випрацьовувати кожний крок для порозуміння із суспільством. Зʼїзд має продемонструвати, що судді відповідальні перед суспільством, судовою системою та Конституцією, якою передбачено безперервне функціонування демократичних інституцій», – зауважила Валентина Данішевська.

Голова ВС побажала делегатам XVIII чергового з’їзду суддів обрати достойних членів ВРП, РСУ і суддю КСУ.

Голова ВРП Андрій Овсієнко звернув увагу на важливість безперебійної діяльності органів суддівського врядування та суддівського самоврядування. «Питання відправлення правосуддя є надзвичайно важливим і складним в умовах недостатнього фінансування, кадрового дефіциту. Завдання з’їзду суддів –  сформувати ці органи для забезпечення їхньої сталої, стабільної і незалежної роботи. Хочу побажати вам  мудрості й мужності у прийнятті таких непростих рішень», – наголосив Андрій Овсієнко.

Голова РСУ Богдан Моніч висловив переконання в тому, що всі судді розуміють важливість проведення зʼїзду, оновлення та ефективної діяльності РСУ, недопущення того, щоб робота ВРП була паралізована.

Верховний Суд