Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко закликав учасників XVIII чергового З'їду суддів забезпечити безперебійну роботу ВРП

09 березня 2021, 11:48

«Надзвичайно важливо забезпечити безперебійну роботу конституційного органу суддівського врядування – Вищої ради правосуддя. Це наш із вами прямий обов’язок», – наголосив Голова ВРП Андрій Овсієнко, звертаючись до учасників XVIII чергового з’їду суддів України.

«Вас делегували на з’їзд ваші колективи, суддівська спільнота, ваша суддівська сім’я. Тож підвести їх ми з вами не маємо права», – сказав він.

Андрій Овсієнко нагадав, що ВРП впродовж майже двох років працює у неповному складі – чотири вакансії не заповнені. Постає питання кворуму під час ухвалення більшості складних питань – він на межі.

За словами Голови ВРП, внаслідок законодавчих новацій у листопаді 2019 року була припинена діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. І на сьогодні попри всі зусилля її робота не відновлена. Не завершене кваліфікаційне оцінювання майже 2,5 тисяч суддів, не завершені добори у суди першої й апеляційної інстанцій.

«На жаль, нормою стала ситуація, коли суддя без повноважень два і більше роки. Це потрібно терміново виправляти. І за жодних умов не допускати повторення таких кризових явищ у майбутньому. Питання здійснення правосуддя в умовах недостатнього фінансування, критичного дефіциту кадрів є надзвичайно складним. Завдання органу суддівського самоврядування – сформувати повноважний орган суддівського врядування для забезпечення сталої, стабільної і незалежної роботи судів», – сказав Голова ВРП.

Андрій Овсієнко також акцентував увагу: справедливий суд – невід’ємна ознака сучасної незалежної демократичної держави. Однак, щоб бути справедливим, суд і суддя мають бути незалежними. «Питання незалежності сьогодні надзвичайно гостро стоїть на всіх без винятку професійних майданчиках, форумах, у стінах Вищої ради правосуддя і Парламенту. Незалежність є пріоритетом, який мають забезпечити держава і суспільство для того, аби мати справедливий суд. Суддівська незалежність – це не привілей, це інструмент, завдяки якому суд може і повинен бути справедливим», – зазначив він.

Голова ВРП зауважив, що сприйняття суспільством судової влади ніколи не було однозначним: «Судова влада завжди сприймалася крізь призму судових рішень. Лунала критика, але таких безпрецедентних і всеохоплюючих масштабів, як у останні роки, вона не мала».

Андрій Овсієнко розповів, що з огляду на нинішню ситуацію на перший план у роботі ВРП вийшла конституційна функція захисту суддівської незалежності.

Голова ВРП побажав делегатам з’їзду мужності і мудрості у прийнятті непростих рішень. «Я переконаний, що ваша послідовна, виважена позиція дасть надію на те, що робота судової системи буде злагодженою і її належно оцінить суспільство», – сказав Голова ВРП.

Переглянути відео

Вища рада правосуддя