Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув на користь позивача понад півмільйона гривень шкоди, завданої незаконними діями правоохоронців

14 квітня 2020, 16:59

Віньковецький районний суд частково задовольнив позовні вимоги мешканця смт Віньківці до Прокуратури Хмельницької області, Державної казначейської служби України про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства і прокуратури – й стягнув з Держбюджету України на користь позивача 503 380 гривень на відшкодування моральної шкоди, 1 684 гривні – матеріальної.

Як встановив суд, позивач перебував під слідством та судом 8 років 10 місяців 18 днів: з 9 лютого 2010 року – часу пред`явлення обвинувачення  у кримінальному провадженні за ч.2 ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем», ч.2 ст. 366 «Службове підроблення», ст. 246 «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу», ч.2 ст. 191 Кримінального кодексу України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» по 27 грудня 2018 року – коли прокурор ухвалив постанову про закриття справи за ч. 2 ст. 364 КК України за відсутністю складу злочину та скасував запобіжний захід – підписку про невиїзд (за трьома іншими статтями КК суд виправдав позивача раніше).

«Закриття провадження з таких підстав є обставиною, яка реабілітує  позивача, тому (…) він вправі поновити порушені відповідачем права», – ідеться у рішенні.

Суд погодився із доводами чоловіка про те, що він зазнав моральних страждань, оскільки через тривалу участь у досудовому розслідуванні порушився його нормальний спосіб життя: серед іншого, у нього погіршилося здоров’я, стосунки з оточуючими, він втратив роботу, не міг забезпечувати сім’ю, виїжджати за кордон, жив під страхом ймовірної кари. Однак не погодився із сумами, які він просив стягнути з відповідачів.

«Межі відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом визначаються судом у розмірі, співмірному з мінімальним розміром заробітної плати, визначеної законодавством за кожен місяць перебування під слідством чи судом, виходячи з розміру, встановленої законодавством на момент відшкодування», – зазначає суддя.

Виходячи із розміру мінімальної заробітної плати, що на час розгляду справи становить 4 723 грн, суд розрахував суму моральної шкоди – 503 380 гривень, позивач же оцінив свої моральні збитки в 1 803 787 гривень.

Також суд частково стягнув майнові збитки – 1 684 гривні, замість заявлених у позові 79 537 гривень.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Довідково. Відповідно до статті 56 Конституції України кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

За повідомленням прес-служби суду