Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Генеральний прокурор може бути суб’єктом дисциплінарної відповідальності у разі вчинення ним дисциплінарного проступку, – констатовано у рішенні ВРП

21 червня 2019, 08:57

Відповідного висновку Вища рада правосуддя дійшла за результатами розгляду 20 червня 2019 року скарги адвоката Рохманова Сергія Івановича (на фото праворуч), який діє в інтересах Корнацької Клавдії Павлівни, на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 23 травня 2018 року № 216дп-18 про закриття дисциплінарного провадження стосовно Генерального прокурора Луценка Юрія Віталійовича.

Закриваючи провадження, Комісія мотивувала свій висновок неможливістю притягнення Генерального прокурора до дисциплінарної відповідальності через те, що відповідно до Закону України «Про прокуратуру» (далі – Закон) Генеральний прокурор не уповноважений застосовувати дисциплінарні стягнення до самого себе.

Комісія вважає, що за відсутності належного правового регулювання позбавлена можливості здійснювати дисциплінарні провадження стосовно Генерального прокурора.

Вища рада правосуддя не погодилась із таким висновком. Органом, який здійснює дисциплінарні провадження стосовно прокурорів, є Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. Враховуючи визначені Законом повноваження, Комісія не може уникати оцінки дій прокурора, у тому числі й Генерального, щодо наявності або відсутності підстав для притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

За результатом розгляду скарги на рішення Комісії від 23 травня 2018 року № 216дп-18 Вища рада правосуддя скасувала рішення Комісії та ухвалила нове рішення, у якому дійшла висновку про наявність у діях Генерального прокурора складу дисциплінарного проступку, втім, закрила дисциплінарне провадження через сплив строку накладення дисциплінарного стягнення.

Рішення Вищої ради правосуддя може бути оскаржене до Верховного Суду протягом 30 днів із дня його ухвалення з підстав, передбачених статтею 54 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

 

Прес-центр судової влади України