Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розроблено бланк позовної заяви про нарахування та виплату грошової допомоги для осіб, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС

27 лютого 2019, 16:50

До Житомирського окружного адміністративного суду (надалі – ЖОАС)  почали  масово надходити  адміністративні позови, в яких позивачі, зокрема, оскаржують бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення Овруцької районної державної адміністрації щодо ненарахування та невиплати з 17.07.2018 щомісячної грошової допомоги, у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, встановленої статтею 37 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Зважаючи на однотипність  позовів даної категорії справ та ту обставину, що на території Житомирської області перебуває 371 населений пункт, що віднесені до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, що ймовірно призведе до збільшення  кількість справ з аналогічними вимогами, ЖОАС звернувся до Верховного Суду із поданням про розгляд  типової справи Верховним Судом.

Так, суддею ЖОАС Поповою О.Г. внесено до Верховного Суду  подання в порядку статті 290 Кодексу адміністративного судочинства України щодо розгляду справи №240/4946/18 як судом першої інстанції з ухваленням зразкового рішення.

21 січня 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду виніс рішення у зразковій справі № 240/4946/18 (провадження №Пз/9901/56/1) на користь  постраждалої  від Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, позиція Верховного Суду зводиться до того, що відповідно до рішення Конституційного Суду України від 17.07.2018 № 6-р/2018 та статті 37 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” позивач має право на нарахування та виплату з 17.07.2018 щомісячної грошової допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, встановленої статтею 37 зазначеного Закону в розмірі, що дорівнює 40% від мінімальної заробітної плати встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

При цьому звертаємо увагу зацікавлених осіб, які мають намір звернутися до  ЖОАС з аналогічними вимогами: згідно Кодексу адміністративного судочинства України суд вправі зупинити провадження у справі в разі розгляду типової справи і оприлюднення повідомлення Верховного Суду про відкриття провадження у зразковій справі - до набрання чинності рішенням Верховного Суду у зразковій справі. На даний час вказане рішення  Верховного Суду від 21 січня 2019 оскаржене до Великої Палати Верховного Суду, та не набрало законної сили.

Про результати перегляду Великою Палатою Верховного Суду рішення у зразковій справі буде повідомлено додатково.

У зв’язку з масовим надходженням до Житомирського окружного адміністративного суду адміністративних позовів про визнання дій  Управління праці та соціального захисту населення протиправними та зобов"язання вчинити нарахування та виплату щомісячної грошової допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, встановленої статтею 37 зазначеного Закону в розмірі, що дорівнює 40% від мінімальної заробітної плати, та з метою зменшення витрат на оформлення позовної заяви особами,  постраждалими від наслідків Чорнобильської катастрофи,  ЖОАС розробив  бланк  позовної заяви  у  даній категорії справ, що знаходиться на офіційному веб-сайті суду у розділі громадянам (посилання:   https://adm.zt.court.gov.ua/sud0670/gromadyanam//). Працівниками  апарату суду  також може бути надана допомога в оформленні позовної заяви.

Разом з тим, для  складання документів, необхідних для захисту прав особи  та представництва її інтересів у суді можна звернутись до  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Право на таку допомогу  згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» можуть  отримати, зокрема, особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

При цьому варто  пам'ятати, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - громадяни, віднесені до 1 або 2 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

За повідомленням прес-служби суду