Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КЦС ВС Ольга Ступак у Маріуполі надала практичні поради суддям першої та апеляційної інстанцій Донеччини

26 лютого 2019, 19:10

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак надала практичні поради суддям Донецького апеляційного суду та суддям першої інстанції Донецького регіону під час тренінгу «Проблемні питання застосування норм чинного цивільного процесуального законодавства. Вплив рішень Європейського суду з прав людини на українські суди відповідно до практики Верховного Суду». Захід  відбувся 22 лютого в м. Маріуполі. Його організувала Норвезька рада у справах біженців (NRC) у рамках Проекту «ICLA – інформування, консультування та правова допомога».

Ольга Ступак поінформувала суддів про те, як нині працює Верховний Суд, зокрема КЦС ВС, з метою виконання основної його функції – забезпечення єдності та сталості судової практики. Вона розповіла про практичне застосування новел цивільного процесуального законодавства, спрямованих на подолання різних правових позицій і формування усталеної практики.

Доповідач звернула увагу також на процесуальні підстави передачі справ для розгляду до палати, об’єднаної палати, а також Великої Палати ВС. Особливо вона зосередилася на висновках об’єднаної палати КЦС ВС, оскільки інформація про відповідні рішення поширена менше, ніж, наприклад, про позиції ВП ВС. Разом з тим, учасники дискусії детально обговорили й висновки ВП ВС, в яких судді відступили від позицій Верховного Суду України.

Обговорювалися типові саме для Донецького регіону справи, пов’язані із захистом прав внутрішньо переміщених осіб. Ольга Ступак розповіла про постанову ВП ВС від 20 вересня 2018 року у справі № 243/3505/16-ц (провадження № 14-271цс18). У ній Велика Палата відступила від висновків ВСУ та погодилася  з висновками судів попередніх інстанцій, що відсутність довідки про взяття на облік позивача як особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району АТО, не може бути підставою для невиплати йому страхових виплат. Також у постанові зазначено, що реалізація законного права на такі виплати не може бути поставлена в залежність від наявності бюджетних асигнувань.

Крім того, значна кількість справ, які розглядаються в регіоні, пов’язана з наданням одному з членів подружжя дозволу іншого на виїзд дитини на непідконтрольну Україні територію. Представники NRC висловлювали думку, що, відмовляючи в задоволенні таких позовів, суди обмежують права громадян. Адже, наприклад, мати не може без згоди батька поїхати з дитиною до її бабусі й дідуся, що залишилися на території, яка не контролюється українською владою.

Ольга Ступак наголосила, що в такій справі суд, оцінюючи підстави для надання відповідного дозволу або відмови в його наданні, повинен виходити із найкращих інтересів дитини. Тому судді частіше відмовляли в задоволенні відповідних позовів, посилаючись на те, що держава не може гарантувати дитині безпеку на непідконтрольній їй території.

Суддя КЦС ВС зауважила, що питання про надання такого дозволу має вирішуватися так само, як і надання дозволу на виїзд дитини за кордон. Вона звернула увагу на постанову ВП ВС від 4 липня 2018 року у справі № 712/10623/17 (провадження № 14-244цс18), у якій Суд, зокрема, зазначив, що при вирішенні таких спорів суди повинні виходити з найкращих інтересів дитини.

Під час заходу судді обговорювали й поточні питання, що виникають у їхній роботі. Зокрема, приділили увагу критеріям розмежування розгляду справ у спрощеному позовному провадженні та загальному. Ольга Ступак звернула увагу на ч. 4 ст. 274 ЦПК України, де чітко визначено, в яких спорах справи не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження. Судді Донеччини згадували проблему повідомлення учасників справи, які перебувають на непідконтрольній Україні території. Також обговорювали проблемні процесуальні питання, які можуть виникнути у зв’язку із запровадженням з 1 березня 2019 року системи ЄСІТС.

Порушувалося й питання про належне підтвердження повноважень адвокатів з огляду на обов’язкове, з 1 січня 2019 року, представництво сторін адвокатами, крім певних категорій справ, у суді першої інстанції. «Суддям першої інстанції пощастило, тому що всі проблемні питання належного підтвердження повноважень адвокатів у суді вже вирішені Верховним Судом та відображені у відповідних рішеннях», – сказала Ольга Ступак. 

За підсумками заходу судді – учасники тренінгу отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Довідка. NRC – незалежна гуманітарна неприбуткова неурядова організація, що надає допомогу й захист внутрішньо переміщеним особам у всьому світі. NRC розпочала роботу в Україні в листопаді 2014 року та працює в Донецькій і Луганській областях.

За повідомленням прес-служби суду