Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький апеляційний суд ухвалив вирок у справі про смертельне побиття біля нічного клубу "Токіо"

15 січня 2019, 20:28

Сьогодні Хмельницький апеляційний суд ухвалив вирок щодо восьми обвинувачених у справі про смертельне побиття чоловіка біля нічного клубу "Токіо" у 2010 році. Усіх вісьмох за цим епізодом визнали винними за двома статтями Кримінального кодексу (далі - КК): частиною 2 статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, що спричинило смерть потерпілого) та за частиною 2 статті 296 (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку, з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчинене групою осіб). Шістьом із них призначили 9 років позбавлення волі. Ще двом – 8 з половиною років за гратами. При цьому трьох із них судили за це одним епізодом хуліганства, що стався у грудні 2009 року (частина 3 статті 296 КК). Від покарання за хуліганство обвинувачених звільнили за закінченням строків давності. На користь дружини загиблого солідарно з усіх винних суд стягнув 500 тисяч гривень моральної шкоди, ще 125 тисяч - на користь іншого потерпілого.
З апеляційними скаргами звернулись четверо обвинувачених та їх захисники, прокурор і потерпілі. Колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції дав неправильну юридичну оцінку діям обвинувачених за епізодом 2010 року біля нічного клубу "Токіо". Відтак, вирок скасували і в цій частині ухвалили новий. 
У апеляційному суді жоден із обвинувачених не заперечував конфлікту із потерпілим. Однак кожен із них намагався применшити свою участь у заподіянні травм, що призвели до смерті чоловіка, викриваючи натомість один одного. Проте такими показаннями, на думку суду, вони взаємно доповнювали один одного й розкрили зміст та спрямованість їх злочинного наміру – умисно заподіяти потерпілому тяжке тілесне ушкодження.
"Як видно з матеріалів кримінального провадження, на тілі потерпілого Г. були виявлені численні ушкодження різного ступеня тяжкості (легкі, середні, тяжкі), які стали результатом спільних та узгоджених дій обвинувачених Л., З., Є., К., К., І, М. та С. Адже кожен із них спричиняв тілесні ушкодження потерпілому, тим самим вносив свій вклад в кінцевий результат, що в підсумку призвело до смерті Г. У свою чергу, дані ушкодження завдавались в межах єдиного часового проміжку, без відчутної різниці в інтенсивності дій кожного із вищевказаних обвинувачених. По суті такі дії обвинувачених були складовою єдиного злочинного задуму, а тому їх неможливо виокремити й окремо кваліфікувати", - йдеться у вироку апеляційного суду. Нанесення дарів відбувалось шляхом демонстрування грубої сили, з використанням малозначного приводу, у громадському місці та в присутності великої кількості відвідувачів розважального закладу, з ігноруванням правил поведінки у суспільстві.
Суд також вказав, що у той день бійки відбувались спонтанно, супроводжувались словесними перепалками. Відтак, за такого перебігу подій немає підстав стверджувати, що обвинувачені мали умисел на вбивство потерпілого."Отже, висновки сторони обвинувачення про попередню змову на вбивство потерпілого, ґрунтуються виключно на припущеннях, а тому в силу положень ст.62 Конституції України тлумачаться на користь обвинувачених", - зазначила колегія суддів у вироку.
Не підтвердились доказами в ході судового розгляду й доводи прокурора про створення обвинуваченими організованої злочинної групи та перебування обвинувачених у стані алкогольного сп’яніння.
Двоє винуватців вже відбули призначене їм покарання під час досудового слідства і судового розгляду. П’ятьох інших взяли під варту прямо в залі судового засідання. Ще один під вартою вже перебував.
У частині іншого інциденту у тому ж клубі, що стався у грудні 2009 року, вирок першої інстанції залишили без змін.
Нагадаємо, вироком Хмельницького міськрайонного суду від 18 листопада 2013 року за фактом загибелі чоловіка біля нічного клубу "Токіо" чотирьох учасників бійки виправдали у вчиненні організованою злочинною групою умисного вбивства з особливою жорстокістю з хуліганських мотивів (стаття 28 частина 3 стаття 115 частина 2 пункти 4,7,12 КК). Натомість суд кваліфікував їх дії як хуліганство, вчинене групою осіб (частина 2 статті 296 КК) і призначив їм по 2 роки і 6 місяців в’язниці. Двох інших засудили за нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості (частина 1 статті 122 КК) і групове хуліганство (частина 2 статті 296 КК). Строк їх покарання за сукупністю злочинів – 3 роки і 3 місяці. Ще двох визнали винними у груповому нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть потерпілого (частина 2 статті 121 КК) і груповому хуліганстві (частина 2 статті 296 КК). Цим двом призначили по 8 з половиною років позбавлення волі.

 

За повідомленням прес-служби суду