Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС провела навчання на тему кримінальних проваджень, пов’язаних із торгівлею людьми

26 листопада 2018, 16:15

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва взяла участь в другому дні роботи апробації навчального курсу «Практичні аспекти розгляду судами кримінальних проваджень, пов’язаних з торгівлею людьми», яка проходила 21–22 листопада 2018 року у м. Львові.

Мета курсу – донесення до майбутніх слухачів Національної школи суддів України сутності явища «торгівля  людьми», його причин з урахуванням особливостей українських реалій, а також розуміння соціального контексту. Так само важливим є знання понятійних  визначень щодо злочину торгівлі людьми та основних термінів, передбачених національним законодавством і міжнародними нормами. Судді мають уміти застосовувати міжнародне законодавство відповідно до узгоджених стандартів з урахуванням прав та інтересів усіх учасників кримінального провадження, а також кваліфікувати злочин, за сукупністю його з іншими злочинами (метод, спосіб впливу на потерпілих, мета злочину та стадії вчинення тощо) та їх розмежування.

Світлана Яковлєва поінформувала слухачів щодо особливостей призначення покарання у справах, які стосуються торгівлі людьми. Окрім загально визначених норм, обговорили обставини, що пом'якшують або обтяжують покарання, призначення покарання за незакінчений злочин та за злочин, вчинений у співучасті, а також покарання неповнолітніх. Учасники заходу обмінялися думками щодо випадків призначення м’якшого покарання, ніж передбачено законом, а також призначення покарання за сукупністю злочинів або вироків.

Суддя ККС ВС звернула увагу на можливість затвердження угод між сторонами у кримінальному провадженні. У такому разі призначення покарання має бути узгоджене сторонами та відповідати загальним засадам призначення покарання. Крім того, розглянули питання щодо конфіскації майна та спеціальної конфіскації майна.

Під час тренінгу провели інтерактивне опитування слухачів, а також учасники виконали практичні завдання в малих групах.

Захід організувала НШСУ за підтримки спільної програми ЄС і Управління ООН з наркотиків та злочинності  «GLO.ACT – глобальної програми з протидії торгівлі людьми та незаконній міграції».

 

За повідомленням прес-служби суду