Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проста мова судових рішень – актуальне питання для судочинства Канади й України

15 листопада 2018, 17:06

На конференції «Clarity 2018» в м. Монреалі головною у виступах канадських суддів стала порада стосовно простоти мови судових документів, адже вони створюються не для юристів, а для людей, які зазвичай не мають юридичної освіти. Тому такі документи повинні бути зрозумілими для широкого загалу й переконливими, небагатослівними і вичерпними. Доступність нормативних актів, судових рішень, інших документів для розуміння нефахівцями є необхідним кроком для розвитку сучасної правової держави.

В Канаді судді Верховного Суду перебували з ознайомчим візитом. Про іноземний досвід дізналися суддя, Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв, суддя Великої Палати ВС Дмитро Гудима, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Іван Міщенко та суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Аркадій Бущенко.

Під час конференції говорили також про розвиток зв’язків з громадськістю як один із важливих аспектів для розуміння діяльності суду. Напрям діяльності передбачає видання роз’яснювальних матеріалів для звернення до суду, вдосконалення інформування громадськості про зміст судових рішень, доступність судових справ в електронному вигляді.

Судді Верховного Суду стали учасниками семінарів із судової етики та соціального контексту в м. Торонто. Канадські судді й організатори візиту з особливою цікавістю сприйняли інформацію про український досвід комунікації судів з громадськістю, зокрема про нову структуру постанов Верховного Суду, сторінку в соцмережі «Фейсбук» і форму викладу повідомлень про висновки Суду в конкретних справах. Зацікавлення іноземних колег пов’язане з тим, що соцмережі як інструмент спілкування суди в Канаді тільки починають застосовувати.

Відвідавши Апеляційний суд Квебеку, судді ВС ознайомилися з організацією роботи та облаштуванням цього суду. Зокрема, зали судових засідань обладнані комп’ютерами не лише для суддів, але й для сторін; є окремі кімнати для медіації й очікування свідків, зал для адвокатів. Місць для сидіння в коридорах майже немає, тому що кількість справ, які слухаються, незначна.

Прикладом просвітницької діяльності суддів у Канаді була мистецька інсталяція «Врівноваження», виставлена в Апеляційному суді Квебеку. Через мистецтво, до якого активно долучаються судді, широка аудиторія має краще зрозуміти особливості роботи суду та дії права у суспільстві.

Навчальний візит до Канади організував Національний судовий інститут Канади в рамках Канадсько-українського проекту підтримки судової реформи. Цей проект реалізовується протягом декількох років і спрямований на надання Україні підтримки в проведенні судової реформи та допомоги у відновленні довіри до правосуддя.

За повідомленням прес-служби суду