Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч членів ВРП із міжнародним експертом з питань боротьби з корупцією, суддею округу штату Массачусетс Марком Л. Вулфом

01 листопада 2018, 16:03

31 жовтня 2018 року відбулася зустріч членів Вищої ради правосуддя із міжнародним експертом Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» з питань боротьби з корупцією, суддею округу штату Массачусетс Марком Л. Вулфом.

Участь у зустрічі взяли від Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя»: керівник Програми Девід Вон, заступник керівника Програми Наталія Петрова, міжнародний експерт Програми з питань боротьби з корупцією, суддя округу штату Массачусетс Марк Л. Вулф, директор міжнародної неурядової організації з питань боротьби з корупцією Майкл Гелант та юридичний радник Програми Ольга Ніколаєва. Від Вищої ради правосуддя: члени Вищої ради правосуддя Андрій Бойко, Наталя Волковицька, Тетяна Малашенкова, Лариса Швецова, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, завідувач відділу оприлюднення та аналізу публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Лариса Бардаченко.

Суддя Марк Л. Вулф поінформував, що його візит до України здійснюється за сприяння Програми USAID у межах реалізації заходів, пов’язаних із створенням Вищого антикорупційного суду та проведенням конкурсу на посади суддів у цьому суді.

На початку зустрічі член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко коротко поінформував учасників про процеси, які відбуваються в Україні в рамках реалізації судової реформи.

Зокрема, зазначив, що одне з основних завдань Вищої ради правосуддя – впровадити цілком інші вимоги до рівня компетентності суддів, впливати на формування доброчесного корпусу суддів, готових сповідувати високі стандарти моральності, чесності, відкритості, тобто суддів, які б мали довіру в суспільстві та високу репутацію в громаді.

Андрій Бойко нагадав, що Вища рада правосуддя набула досвіду формування нового Верховного Суду, призначення безстроково суддів, які мали п’ятирічний термін перебування на посаді судді, призначення суддів вперше. Наразі перед ВРП постає значний обсяг роботи щодо призначення чергового складу Верховного Суду, а також цілком нове завдання щодо призначення суддів Вищого антикорупційного суду.

«Ми усвідомлюємо складність цього завдання, оскільки і наше суспільство, і міжнародні організації мають позитивні очікування щодо Антикорупційного суду. Сподіваюсь, що всі колеги будуть відповідально ставитись до реалізації цього дуже важливого завдання»,– сказав Андрій Бойко.

Суддя Марк Л. Вулф зазначив: «Зараз весь світ дивиться на Україну і слідкує за тим, як створюється Вищий антикорупційний суд, який має стати взірцевим. Я впевнений, що довіра громадян і суспільства до суддів, впевненість у їхній чесності і доброчесності є ключовими у будь-якому суспільстві. Розумію, яка відповідальність покладена на вас, а тому маю бажання допомогти вам, поділитися своїми знаннями та досвідом».

Під час зустрічі учасники обговорили особливості діяльності Громадської ради міжнародних експертів під час проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду, її співпрацю з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Вищою радою правосуддя.

Окрему увагу приділено аналізу проблемних питань, які виникали під час призначення суддів Верховного Суду, зокрема щодо оцінки доброчесності кандидатів на посади суддів, перевірки їхнього майнового стану тощо.

«Сподіваюсь, що робота Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України виключить будь-які підстави для розумних сумнівів у доброчесності суддів цього суду. Я чудово розумію, що буде критика, водночас сподіваюсь, що суддям, яких ви призначите, довірятиме українське суспільство»,– підсумував Марк Л. Вулф.

 

Довідково:

Суддя Марк Л. Вулф був призначений до окружного суду США округу штату Массачусетс у 1985 році, обіймав посаду голови суду з 2006рокупо 2012 рік, а наразі є старшим суддею ( з найбільшим стажем роботи суддею).

Суддя був членом Конференції суддів США та Головою Комітету окружних суддів Конференції суддів, членом Комітету з кримінального права, Комітету федеральних правил кримінального процесу та Комітету кодексу поведінки.

До того як стати суддею, пан Вулф працював у Міністерстві юстиції на посаді помічника заступника Генерального прокурора США (1974 р.) та помічника Генерального прокурора СІЛА (1975–1977 pp.), заступником Генерального прокурора США в окрузі штату Массачусетс та начальником відділу протидії корупції в державному секторі в цьому офісі (1981–1985рр.).

Суддя Вулф є старшим науковим співробітником Центру прав людини ім. Карра, членом Ради з питань міжнародних відносин, а також заслуженим позаштатним науковим співробітником Міжнародного наукового центру імені Вудро Вільсона.

Суддя був доповідачем на теми ролі судді в умовах демократії, прав людини та боротьби із корупцією в різних державах, зокрема Росії, Китаї, Туреччині, Чеській Республіці, Словацькій Республіці, Румунії, Угорщині, Єгипті, на Кіпрі та Панамі.

Переглянути фотоальбом

 

Прес-центр судової влади України