Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тристоронній форум юристів представив нові зміни в правосудді

19 вересня 2018, 15:22

5–7 вересня 2018 року у Литві проведено тристоронній форум юристів, де представники судів та організацій суддівського самоврядування з Литви, Грузії та України ділилися досвідом і обговорювали питання, пов’язані з правосуддям.

З метою поліпшення співробітництва між правовим сектором у Литві, Україні та Грузії представники кожної з держав презентували та обговорили питання та виклики, які виникають сьогодні у системі правосуддя. Головною темою дискусії стало посилення незалежності судової влади та довіри до судів, яка досягається удосконаленням роботи системи правосуддя та процесів судової влади. Під час форуму були представлені головні інновації, які мали місце в системах правосуддя цих країн, зокрема – реформа системи правосуддя.

В Україні у межах фундаментальної реформи системи правосуддя було внесено зміни до Конституції України, законів та інших правових актів, які стали основою створення законодавчих та організаційних умов для впровадження незалежної, ефективної та відповідальної судової влади, якій довіряє суспільство.

Під час впровадження реформи в Україні було утворено новий конституційний орган системи правосуддя – Вищу раду правосуддя, яку наділено повноваженнями, спрямованими на забезпечення незалежності судової влади та зменшення впливу політики на призначення та звільнення суддів. Також утворено новий Верховний Суд, на посади суддів якого було призначено професійних суддів, науковців та юристів, що здобули перемогу в публічному та прозорому конкурсі, під час якого оцінювалися особистісні та соціальні компетенції згідно з об’єктивними критеріями та чітко визначеними процедурами. Також було прийнято рішення утворити Вищий антикорупційний суд. Більше того, кваліфікаційне оцінювання (атестація) всіх суддів та нові процедури відбору здійснювати з метою формування незалежного, ефективного та високопрофесійного суддівського органу.

Представники Грузії зазначили про прогрес, який здійснено судовою системою їх держави за останні роки. Було наголошено на внесенні змін до Конституції 2017 року, якими закріплено призначення суддів безстроково до досягнення ними віку, визначеного законом. Ці зміни стали необхідною гарантією забезпечення незалежності суддів і сприяли запобіганню звільненню суддів із посад під час реорганізації судової системи. Процедура і критерії призначення суддів також були встановлені законом.

Учасники форуму Грузії наголосили на важливості етики суддів. Завданнями стратегії грузинської судової системи стало вдосконалення суддівської етики згідно з міжнародними стандартами.

Представники системи правосуддя Литви презентували ініціативи в межах системи правосуддя, що формують фундамент стратегічного підходу до системи правосуддя. Для забезпечення незалежності судової влади і утвердження довіри до судів необхідним є ефективне управління судами, постійне вдосконалення компетенції представників судів, а також надання високоякісних послуг у судах. Інформаційні технології та судові електронні засоби також відіграють важливу роль, що надає змогу організувати робочі процеси не лише якісно та оперативно, але й ощадливо.

Нагадаємо, що Форум юристів організовується Національною судовою адміністрацією Литви шість років поспіль, що підтверджує його важливість не лише у Литві, а також на міжнародному рівні. Цього року на форумі були присутніми 19 гостей з Грузії та України, наступного року очікується розширення представництва форуму. Проведення Форуму фінансується за рахунок фондів розвитку співробітництва Литви.

Переглянути фотоальбом

Інф. Національної судової адміністрації Литви