Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покращення доступу до правосуддя: досвід та перспективи пілотних проектів е-суду  

18 вересня 2018, 15:21

Покращення доступу до правосуддя: досвід та перспективи пілотних проектів е-суду

"Електронний суд". Які асоціації у вас виникають, коли ви чуете це словосполучення? Чи можливо в Україні існування Е-суду? Відповідь однозначна. Так! І він вже функціонує. Запроваджений ще в 2015 році, за підтримки Ради суддів України, пілотний проект довів свою ефективність. Для того, щоб ознайомитись з результатами вже працюючого проекту та дізнатись про нові ініціативи, члени Ради суддів України взяли участь у засіданні круглого столу "Покращення доступу до правосуддя: досвід та перспективи пілотних проектів е-суду", що відбувся сьогодні в Одесі.

Організаторами професійного обговорення виступили Програма USAID "Нове правосуддя" та Рада суддів України. Нагадаємо, пілотний проект "Електронний суд" реалізовано відповідно до рішенняРади суддів України від 22 липня 2015 року № 74 та за підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя" спільно з Державною судовою адміністрацією України, територіальним управлінням ДСА України в Одеській області, у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги при Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України Одеській області. Пілотний проект реалізовано протягом 2015-2017 років у трьох судах Одещини – Київському районному суді міста Одеси, Овідіопольському районному суді Одеської області та апеляційному суді Одеської області.

Завдання, що ставилися перед учасниками полягали в ознайомленні присутніх з результатами впровадження пілотного проекту "Електронний суд", в інформуванні учасників про новий спільно з Головним управлінням Національної поліції в Одеській області пілотний проект онлайн звернень до суду в адміністративних справах по оскарженню санкцій за порушення Правил дорожнього руху, в обговоренні поточного стану та перспектив запровадження ЄСІТС, в ознайомленні з досвідом роботи електронного судочинства у господарських судах тощо.

Відкриваючи захід Керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Майкл Вон підкреслив важливу підтримку Ради суддів України в запровадженні, ще в далекому 2015 році, пілотного проекту на Одещині і висловив сподівання і в подальшій підтримці активного впровадження е-суду. Він також наголосив на необхідності проведення і більш активної просвітницької роботи з суддями, працівниками апарату, працівниками прокуратури, міграційної служби, поліції.

Перед присутніми засідання з презентаціями, що стосуються підсумків роботи по кожному напрямку, виступили керівник Програми "Нове правосуддя" Девід Вон, заступник Голови РСУ Вадим Бутенко, голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, працівники Одеського апеляційного господарського суду, які відповідають за роботу "електронного суду" Ганна Павлевська та Олексій Пропащенко та інші.

Досвідом Київського районного суду міста Одеси в реалізації проекту та проблеми з якими довелось стикнутись поділився голова Сергій Чванкін. Розповідаючи історію впровадження та про переваги цього проекту, голова Київського районного суду зазначив, що з 2015 року суду вдалось накопичити досвід, яким представники суду радо діляться з колегами. Так, у суді пройшли навчання електронному судочинству 500 працівників апаратів судів та суддів з усіх регіонів України.

"Завдяки е-суду юрист або адвокат може витратити хвилину і навіть не виходячи зі свого кабінету подати позов до суду. Е-суд забезпечує не тільки електронний документообіг, а й економить час та державні гроші. Коли ми налагодили процес оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами, Головне управління Національної Поліції в Одеській області для розгляду справ перереєструвалися з Приморського райсуду до Київського." – розповів Сергій Чванкин.

Загалом, учаснику круглого столу отримали великий обсяг інформації, що пов'язана із запровадженням е-суду та висловили своє бачення реалізації подібних систем у своїх судах.

"Сьогодні кожен, хто має відношення до судової системи, повинен усвідомити, що "Електронний суд" це - величезний цивілізаційний прорив. Життя не стоїть на місці. Світ в постійному розвитку. Хтось колись придумав колесо, хтось колись придумав паровий двигун, хтось колись придумав Apple, і хтось для усіх нас придумав "Електронний суд". Моє пізнання електронного судочинства почалося вже

більше десяти років тому, з вивчення технологій альтернативного вирішення спорів. 

 

Тоді я вперше дізналася про існування електронного судочинства в інтернет-мережах eBay та Amazon - величених світових компаніях, які реалізують товари через інтернет. Коли у 2015 році Раді суддів України був представлений проект "Електронний суд" щодо впровадження електронного судочинства в реальних судах, це здавалося чимсь ірреальним. Багато членів Ради тоді вперше почули про хмарні технології. Але ми прийняли правильне рішення. Пройшло три роки. І ми бачимо, що це працює, при чому з реальною перспективою покращення доступу до правосуддя та спрощення судових процедур як для учасників процесу, так і для нас суддів. Майбутнє за електронним судочинством" - підсумувала результати обговорення членкиня Ради суддів України Інна Плахтій.

Нагадаємо, що в судовій системі Законом України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено побудову Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Зокрема, внесеними наприкінці грудня минулого року змінами до процесуальних кодексів та ряду інших законів (в частині судового процесу), визначені рекомендовані для Державної судової адміністрації України терміни впровадження ЄСІТС – з 1 січня 2019 року.

 

Джерело