Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Стабілізувати цивільний оборот може впровадження доктрини заборони суперечливої поведінки сторін договору», – суддя КЦС ВС В. Крат  

03 вересня 2018, 16:05

Сьогодні в українській правовій системі занадто дестабілізований цивільний оборот. Наприклад, одна зі сторін договору, що тривалий час його виконувала, на певному етапі може домогтися визнання його недійсним у судовому порядку з формальних підстав. Це підриває гарантії стабільності для учасників цивільних відносин та породжує значну кількість проблем.

На вказану проблему звернув увагу суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Василь Крат на круглому столі «Гонорар успіху адвоката: актуальні питання правового регулювання та судової практики». Захід було організовано комітетом з процесуального права Асоціації правників України.

Предметом обговорення стала постанова ВС від 12 червня 2018 року у справі № 462/9002/14-ц. Нагадаємо, нею було визнано недійсним пункт договору про надання юридичних послуг, який передбачав додаткову винагороду адвокату за досягнення позитивного рішення у справі. Постанова була прийнята судом у складі колегії суддів Другої судової палати КЦС, до якої входить і Василь Крат. При цьому він виклав окрему думку, в якій зробив висновок, що підстав для визнання недійсним відповідного пункту договору немає.

На круглому столі суддя зауважив, що не можна піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили. «Є рішення, яке прийняте, в тому числі, за моєю участю. Ставити його під сумнів не можна», – зазначив він.

Водночас Василь Крат зосередився на проблемі дестабілізації цивільного обороту, яка чимдалі поглиблюється. «В цивільному обороті  сформувався «культ» недійсності, що яскраво видно з обговорюваної справи, яка стосується гонорару успіху», – додав він.

Хоча, зазначив суддя, це не найбільш показова справа у даному контексті. Натомість найяскравіше ця проблема проявляється у сфері оренди землі, коли власник земельної ділянки передає її в оренду, а договір від його імені підписує інша особа. Через якийсь час певний суб’єкт пропонує більшу орендну плату або ж з інших причин власник земельної ділянки йде до суду, щоб визнати договір недійсним з тієї підстави, що він не підписував цього договору. «Що відбувається далі? Через 10 років договір оренди визнають недійсним», – наголосив Василь Крат.

Тому, на думку судді, необхідно запровадити запобіжники для уникнення таких ситуацій. «Як запобіжник у закордонних правопорядках використовується так звана доктрина заборони суперечливої поведінки, яка базується на правилі, що ніхто не може діяти всупереч своїй попередній поведінці (venire contra factum proprium)», – повідомив Василь Крат. Він пояснив, що коли договір тривалий час виконувався всіма сторонами, то визнавати його недійсним не можна, оскільки сторони підтвердили договір його виконанням. У випадку з орендою земельної ділянки – одна користувалася нею, друга отримувала оплату.

Використання такого запобіжника, на думку доповідача, стабілізує цивільний оборот, що позитивно вплине на захист прав власності. Зокрема, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно стане дійсно стабільним та відображатиме повну й достовірну інформацію. А це сприятиме залученню інвестицій.

 

За повідомленням прес-служби суду