Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області звернувся із відкритим листом до громадськості

29 серпня 2018, 16:28

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області звернувся із відкритим листом до громадськості.

Підставою для звернення є намагання привернути увагу суспільства до проблеми, яка вже тривалий час існує, але останнім часом все більше загострюється, – проблеми  публічної зневаги до представників судової влади.

"Судова система, суди і судді перебувають під шквалом нищівної критики. Політична заангажованість, тотальна корупція, «законсервованість» системи, протидія змінам та очищенню, непрофесіоналізм та непорядність, ухвалення неправосудних рішень – ось перелік звинувачень, що звучать на адресу суддів майже щодня в медіа-просторі, - йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті суду. - Набирає поширення публічне коментування ухвалених судами рішень у вкрай негативному світлі. Висловлювання подібного змісту загалом підтримують емоційну напругу населення та все частіше викликають агресію, спрямовану на суддів. Лунають заклики до фізичної розправи з суддями та мають місце випадки такої розправи.

Наша держава зараз переживає нелегкий і непростий час. Це час внутрішніх змін та боротьби із зовнішніми загрозами в період спаду економічного розвитку та високого градусу суспільної напруги. Непросто всім – і пересічним громадянам, і представникам влади.

Подолання кризових явищ – першочергове завдання влади. Його виконання неможливе без ефективної взаємодії органів усіх гілок влади – законодавчої, виконавчої та судової. Представники органів державної влади повинні розуміти, що зараз украй важливо демонструвати суспільству не тільки професіоналізм, але й єдність, виваженість, стриманість та розсудливість у своїх словах. Особливо під час публічних виступів. Саме представники влади повинні показувати приклад емоційної врівноваженості та спокою.

Проте, вже тривалий час спостерігаємо протилежне. Публічні особи з відвертою неповагою коментують і критикують судові рішення, заявляють про їх неправосудність, хоча ці рішення не скасовані в установленому порядку. Лунають образи на адресу суддів.

Якщо негативні заяви про діяльність судів роблять представники громадськості, це ще можна зрозуміти й виправдати, якщо ж голослівні звинувачення на адресу суддів, відверту неповагу до суду, суб’єктивну критику, часом з ознаками правового нігілізму, судових рішень дозволяють собі представники влади – це неприпустимо в цивілізованому суспільстві, й виправдань цьому немає.

Прикро, але слід визнавати, що в судовій системі та в суддівському середовищі є багато проблем. Проте для подолання цих проблем слід обирати законний шлях, і в державі існують законні механізми розгляду звинувачень на адресу суддів. Учасник судової справи, який не згоден із ухваленим судом рішенням, має право його оскаржити в процесуальному порядку та довести свою правоту. Будь-яка особа, яка має інформацію про вчинення суддею злочину, має право звернутися з повідомленням до правоохоронних органів. Кожен, хто вважає, що суддя вчинив дисциплінарний проступок чи порушив присягу, має право звернутися до компетентних органів – Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя.

Суди були й залишаються органами державної влади, що єдині здійснюють правосуддя в державі. Своєчасний, справедливий та неупереджений судовий розгляд справ  –  запорука суспільного правопорядку та захисту прав людини. В нинішніх умовах цей обов’язок суддів набуває особливо важливого значення.

Частина політиків, представників органів виконавчої влади та й правоохоронних органів ніяк не можуть, або не хочуть, цього зрозуміти. Звинувачувати суди в усіх бідах, корупції, непрофесіоналізмі – найлегше. Але це – політичний популізм та ознака слабкості державної влади. Відверта демонстрація неповаги до суддів з боку представників законодавчої, виконавчої влади, прокуратури та правоохоронних органів поглиблює розкол та породжує агресію в суспільстві, деморалізує його.

Тому закликаємо всіх і кожного використовувати законні методи боротьби з негативом у судовій системі й припинити публічні звинувачення та відкриті погрози на адресу судів загалом та суддів зокрема. Закликаємо використовувати процесуальні механізми оскарження судових рішень та не допускати публічного зневажливого коментування їх змісту.

Державна  влада – єдина, і немає жодного значення, представниками якого державного органу ми є: чи народними депутатами, міністрами; чи прокурорами, суддями. Вже давно прийшов час припинити ділитися на гілки влади. Ми всі повинні згуртовувати суспільство, а не роз’єднувати його. Нам слід показувати людям приклад розсудливості та законослухняності, а не потурати анархії та агресивним настроям. Ми повинні зважено та конструктивно критикувати чужі недоліки, а не намагатися виставляти іншу гілку влади в негативному світлі, щоб самим здаватися кращими. Слід поважати один одного і ту спільну справу, яку ми робимо".

За повідомленням прес-служби суду