Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Буковині обговорили питання запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

27 серпня 2018, 18:29

На Буковині обговорили питання запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

Члени Ради суддів України Андрій Жук та Вікторія Чебан взяли участь у якості викладачів у дводенному семінарі для суддів місцевих судів на тему "Запобігання конфлікту інтересів та застосування антикорупційного законодавства у суддівській діяльності".

"Судді в своїй діяльності та повсякденному житті повинні усвідомлювати прискіпливу увагу суспільства та дотримуватись етичних норм та стандартів." – такими словами розпочав свою презентацію Андрій Жук, голова комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України. Він розповів присутнім по роботу, що ведеться Радою суддів в цьому напрямку, зокрема, про створення робочої групи для оновлення положень Кодексу суддівської етики. Андрій Жук наголосив, що необхідність створення такої робочої групи викликана постійним динамічним розвитком суспільних відносин та необхідністю уніфікації норм Кодексу суддівської етики міжнародним стандартам, закладеним в Бангалорських принципах поведінки суддів. Голова комітету з питань забезпечення незалежності суддів запропонував суддям долучитися до оновлення Кодексу суддівської етики та надсилати свої пропозиції на адресу Ради суддів України. Під час семінару судді обговорили і актуальні питання національного та міжнародного законодавства щодо протидії корупції та ознайомив з окремими аспектами судової практики щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов′язані з корупцією.

Членкиня комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями Ради суддів України, кандидат юридичних наук Вікторія Чебан акцентувала увагу суддів на особливості врегулювання конфлікту інтересів, який не може бути врегульований в процесуальний спосіб, а також і на ряді тих практичних випадків, коли такий конфлікт врегульовується саме в процесуальному порядку, передбаченому нормами процесуальних кодексів. При цьому закликала суддів до виконання рішення Ради суддів України № 75 від 04 листопада 2016 року, згідно якого Рада суддів України роз'яснила, що при виникненні конфлікту інтересів під час судових проваджень – способами врегулювання конфлікту інтересів є: розкриття суддею інформації про конфлікт інтересів, відвід та самовідвід.

У випадку, коли за наслідками розкриття інформації відвід не заявлено – конфлікт інтересів вважається врегульованим. Разом з тим, при розгляді конкретної справи – не утворює конфлікту інтересів такий приватний інтерес, який мають усі інші судді.

Оскільки метою заходу є створення основи для підвищення рівня антикорупційної культури та удосконалення професійного рівня суддів щодо антикорупційного законодавства, то до програми семінару включено і розгляд актуальних питань щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією. Судді розглянули обставини, які підлягають доказуванню у справах про корупційні злочини та правопорушення, пов’язані з корупцією та обговорили національне законодавство щодо протидії корупції.

 

Нагадаємо, рішенням Ради суддів України від 04 лютого 2016 року №2 затверджено Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання

Семінар відбувся 22–23 серпня 2018 року в селищі Мигове Чернівецької області в рамках періодичного навчання суддів місцевих судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації та організовано Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України.

 

За повідомленням прес-служби РСУ