Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Дня незалежності України в КСУ відкрилася книжкова виставка

22 серпня 2018, 10:00

24 серпня Український народ відзначає найголовніше державне свято – День незалежності України.

Ухвалення 24 серпня 1991 року Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України припинило існування Української Радянської Соціалістичної Республіки і проголосило появу незалежної демократичної держави – Україна.

Напередодні 27-ї річниці незалежності Української держави у Конституційному Суді України відкрито книжкову виставку «Конституційні права та свободи громадян незалежної України». На виставці експонуються видання, збірники наукових праць, матеріали наукових конференцій, присвячені зазначеній тематиці.

Серед видань праці провідних науковців з історії, права, соціології, міжнародних відносин, які досліджували актуальні проблеми становлення і розвитку державності в незалежній Україні.

Так, у книзі Станіслава Шевчука «Судовий захист прав людини: практика Європейського суду з прав людини у контексті західної правової традиції» йдеться про судовий захист прав людини та основних свобод. У праці викладено теоретичні підходи щодо регіональної або універсальної концепції сприйняття фундаментальних прав та свобод, здійснено характеристику західної концепції прав людини, ролі прецедентного права у процесі наближення України до європейських правових стандартів у сфері захисту прав людини та основних свобод, впливу західної правової традиції на цей процес.

Про інститут людських прав та їх місце в українській національній системі йдеться у книзі Сергія Головатого під назвою «Про людські права». Написана за джерелами західної філософської, політичної та правничої традицій, ця праця є запереченням панівного у вітчизняній юридичній теорії і практиці підходу до розуміння сутності людських прав, побудованого на традиції радянського і пострадянського нормативного позитивізму.

Представлений на виставці посібник «Права і свободи людини і громадянина в Україні» підготовлено колективом авторів, до якого увійшли судді Конституційного Суду України, українські та зарубіжні вчені. Посібник містить матеріали щодо захисту прав і свобод людини та громадянина, рішення Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини, зарубіжних судів конституційної юрисдикції тощо.

«Споконвіку Україна була відома як велика житниця, як інтелектуальне й духовне джерело Європи та світу. Вона збагатила всесвітню скарбницю філософської думки, богослов’я, мистецтва, літератури. Через тернисту історичну долю нашої Батьківщини, віками позбавленої власної державності, імена багатьох видатних її синів і дочок замовчувалися або не асоціювалися з українською нацією», – зазначається у книзі Володимира Сергійчука під назвою «Що дала Україна світові». У виданні розповідається про українців, які прославилися своєю працею і звершеннями в культурі, науці, освіті, техніці, військовій і спортивній справі.

Видання «Україна на міжнародній арені. 1996-2000 рр.» є збірником документів, що відображають діяльність нашої держави в зовнішньополітичній сфері. Документи, які увійшли до видання, характеризують зовнішньополітичну діяльність незалежної Української держави, яка відігравала значну роль в усуненні конфронтаційного, блокового устрою на планеті та у поступовому утвердженні демократичних цінностей в Центрально-Східній Європі.

До уваги читачів пропонується також збірник матеріалів міжнародної наукової конференції «Незалежність України в глобалізованому світі: вектори XXI століття». У виданні зібрано тези доповідей, у яких висвітлено науковий погляд на основні тенденції розвитку України.

У книзі «Перший Омбудсман України на захисті прав людини» вміщено основні документи, інформаційно-аналітичні матеріали, в яких відображається діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за період від законодавчого запровадження цієї інституції в 1998 році по 2006 рік.

Книжкова презентація у Конституційному Суді України ще раз продемонструвала: обравши шлях незалежного розвитку, Україна підтвердила своє прагнення розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, одним із основних принципів якої є забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

За повідомленням прес-служби суду