Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правовий статус електронного документа та його копій роз`яснив Глибоцький районний суд Чернівецької області

30 липня 2018, 16:34

Глибоцький  районний суд Чернівецької області оприлюднив на офіційному веб-сайті суду інформацію щодо порядку та організації електронного документообігу. У повідомленні суд нагадує, що правовий статус та використання електронного цифрового підпису визначаються відповідно до Законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронний цифровий підпис

Так, електронним документом є документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа. Найголовнішим реквізитом електронного документа є електронний підпис його автора.

Слід зазначити, що у разі надсилання електронного документа відразу кільком адресатам кожен з цих примірників вважається оригіналом документа. Якщо автором створюються ідентичні за документарною інформацією та реквізитами електронний документ та документ на папері, то обидва вони вважаються оригіналами та мають однакову юридичну силу.

Що стосується копії електронного документа, то нею вважається візуальне подання такого документа на папері, яке засвідчене у визначеному законом порядку. Важливо знати, що юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Але є такі випадки, коли електронний документ не може застосовуватись як оригінал. Це, зокрема:

  • свідоцтва про право на спадщину;
  • документ, який відповідно до законодавства може бути створений лише в одному оригінальному примірнику;
  • в інших випадках, передбачених законом.

Враховуючи вищезазначене, просимо, при надсиланні документів на електронну адресу суду: inbox@km.cv.court.gov.ua, дотримуватися норм, що регулюють такі відносини.

За повідомленням прес-служби суду