Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Ради суддів України зустрілись з експертами моніторингової місії Ради Європи  

04 липня 2018, 12:32

Департамент правосуддя та правового співробітництва Ради Європи здійснює загальну оцінку досягнень української судової реформи з точки зору відповідності результатів реформи стандартам Ради Європи. Для цього в Україну прибули з оціночною місією представники європейських судових установ.

"Нам дуже приємно бачити, що перші результати реформи вже можна відчути, адже Верховний Суд прийняв вже не одне зразкове рішення і нам дуже цікаво дізнатись про хід реформи законодавства та інституцій, які стосуються функціонування та організації судової влади України, зокрема Ради суддів" - поділилась враженнями Ліліт Данегян-Бослер, Голова відділу з реформи сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи.

Керівник Проекту РЄ "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини" Андрій Кавакін розповів присутнім про основні цілі Проекту, а саме: надання підтримки Україні у подальшій імплементації стандартів Ради Європи щодо організації та функціонування судової влади з метою кращого забезпечення незалежності суддів відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України» та групі справ «Салов проти України» та підтримка органів влади у впровадженні ефективної системи засобів захисту від стверджувальних порушень Європейської конвенції з прав людини.

В свою чергу Голова Ради суддів України ознайомив присутніх з повноваженнями органу суддівського самоврядування та поділився планами на майбутнє: "Рада суддів розробляє та організовує виконання заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів, здійснює контроль за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів. Зараз новий склад Ради суддів України зайнявся оновленням кодексу етики судді, активно відвідує регіони та спілкується з суддями, що дозволяє нам дізнатись про проблемні питання в регіонах та спрямувати зусилля задля їх вирішення. І в цьому ми дуже сподіваємось на підтримку наших міжнародних колег"- зауважив Олег Ткачук.

Також, очільник органу суддівського самоврядування відзначив, що судова реформа активно впроваджується: проведено добір суддів до Верховного Суду за новими процедурами, триває кваліфікаційне оцінювання суддів, запрацювали нові кодекси, змінилися повноваження органів судової влади, тощо.

Представники Ради суддів відповіли на запитання європейських колег щодо кількості суддів у судах,оптимізації судів, призначення суддів у новостворені суди, укомплектованість суддівськими кадрами. Обговорили також і питання організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів судової влади, умови діяльності судів та Ради суддів України, зокрема.

За результатами зустрічі сторони домовились і надалі обмінюватися оперативною та аналітичною інформацією про хід судової реформи з тим, щоб у процесі реформування звернути увагу на проблемні питання і спільними зусиллями знайти можливості для їх вирішення.

Довідково: Проект Ради Європи "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини" фінансується Фондом з прав людини. Метою Проекту є підтримка України у вдосконаленні національних механізмів виконання рішень Європейського суду з прав людини, якими констатовано порушення статті 6 Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з недоліками функціонування судової системи.

Джерело