Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право на доступ до правосуддя жінок, які стикаються з дискримінацією, є важливою складовою принципу верховенства права  

27 червня 2018, 17:51

22 червня 2018 року у Верховному Суді відбувся міжнародний круглий стіл, під час якого обговорювалися надані Комітетом ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок Заключні зауваження до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (далі – Конвенція) в рамках підготовки Національного плану дій у частині доступу жінок до правосуддя на період до 2021 року.

У заході взяли участь Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данія в Україні Медсен Рубен, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Хорпестад Уле Тер’є, другий секретар Посольства Швеції в Україні Левнйяк Амра, Голова Офісу «ООН-Жінки» в Україні Анастасія Дівінська, судді Верховного Суду Надія Стефанів, Наталія Білик та Валерій Суховий, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, менеджер проекту «ООН-Жінки» «CEDAW в Дії!» Марина Руденко, консультант проекту «ООН-Жінки» «CEDAW в Дії!» Олена Уварова, представники органів судової влади.

Модератором заходу виступила суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук підтримав ініціативу проведення такого заходу та зазначив, зокрема, що обрання Головою Верховного Суду Валентини Данішевської є уособленням тих позитивних змін, які відбуваються в судовій системі України.

Надія Стефанів звернула увагу на важливу роль суду в забезпеченні рівних прав особи незалежно від її статевої, расової чи релігійної приналежності, торкнулася питання інтегрування гендерного компонента в судову діяльність, зокрема застосування положень Конвенції при ухваленні рішень у справах з метою припинення всіх форм дискримінації жінок і дівчат та захисту їхніх прав. Суддя зазначила про важливість правильного застосування судами положень прийнятого у грудні 2017 року Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», вивчення і тлумачення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, що стосуються домашнього насильства, які набудуть чинності в січні наступного року, та наголосила, що це сприятиме ефективнішому застосуванню Конвенції.

Голова Офісу «ООН-Жінки» в Україні Анастасія Дівінська зауважила, що Україна перебуває на досить хороших позиціях у різних рейтингах щодо недискримінації жінок. Відповідна законодавча база в Україні є, особливо з огляду на Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

У Національній школі суддів України розроблена і вже апробована нова програма, яка сприятиме ефективному впровадженню новел зазначеного Закону.

Менеджер зазначеного вище проекту Марина Руденко наголосила на необхідності ефективнішого застосування Конвенції судами, на важливості для цього стану внутрішнього середовища в судовій системі та на потребі ідентифікації всіх випадків дискримінації, формування єдиної практики у справах цієї категорії.

Учасники заходу обговорили потреби та плани судової влади щодо інтегрування гендерного компонента в судову діяльність, зокрема врахування потреб вразливих груп жінок, забезпечення їм доступу до правосуддя та належне обґрунтування випадків дискримінації в судових рішеннях.

Про проект Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у Заключних зауваженнях, розповіла Олена Уварова. Вона  зазначила про ефективну роботу робочої групи, до якої включено суддів, і звернула увагу на необхідність використання інструментарію, передбаченого Конвенцією.

Крім того, в Державній судовій адміністрації України долучилися до аналізу та узагальнення відповідної судової практики і працюють над створенням окремих розділів на веб-сайті судової влади для забезпечення зручності в користуванні, про що повідомила заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна.

Після круглого столу організатори заходу відкрили виставку «БІЛЬШЕ НІКОЛИ ПОЗА УВАГОЮ: жінки, які стикаються з множинними формами дискримінації». Присутні мали змогу ознайомитись з експонатами виставки – серією ілюстрацій, на яких зображені різні групи жінок, що страждають від різних форм дискримінації, з метою зробити їх побаченими та почутими. Ці ілюстрації закликають осіб, які ухвалюють рішення, включити в політику та програми всіх рівнів потреби цих різних груп жінок і дівчат. Зображені також жінки, які подолали дискримінацію й стереотипи, що часто пов’язані з ними, та об’єдналися для захисту своїх прав.

 

Довідково. Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, або CEDAW, – це міжнародно-правовий документ, який зобов’язує країни виключати дискримінацію жінок у всіх сферах та сприяти рівності жінок. Україна ратифікувала CEDAW у 1981 році. Це означає, що держава Україна погодилася зробити все, щоб гарантувати, що всі жінки та дівчата можуть користуватися своїми правами нарівні з чоловіками та хлопцями. CEDAW має важливе значення, оскільки вона всебічно розглядає права жінок і зосереджується на припиненні всіх форм дискримінації жінок і дівчат та забезпеченні їхніх прав у всіх сферах життя.

   

За повідомленням прес-служби суду