Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява Конотопського міськрайонного суду Сумської області щодо розповсюдженої в мережі «Фейсбук» інформації

29 травня 2018, 13:57

Конотопський міськрайонний суд Сумської області на розповсюджену в мережі «Фейсбук» інформацію, що розташована (сторінка групи "Конотопские сплетни")  заявляє наступне:

07 травня 2018 року на адресу суду для розгляду слідчим суддею надійшло два клопотання зі слідчого відділу Конотопського ВП ГУНП України в Сумській області відносно громадянок Н. та Я., які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.307 ч.2 КК України. Зазначені клопотання були зареєстровані в суді за №577/1852/18. Інших клопотань про застосування запобіжного заходу обвинуваченим по вказаному кримінальному провадженню на адресу суду не надходило.

Зазначені особи обвинувачуються в тому, що працюючи продавцями в одному з магазинів міста, діючи умисно за попередньою змовою з невстановленими в ході досудового слідства особами, збули насіння маку, яке має у своєму складі особливо небезпечний наркотичний засіб – макову соломку.

Заслухавши учасників судового розгляду та дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Судом встановлено, що на час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є достатні дані, що підтверджують існування обґрунтованої підозри у вчиненні особами кримінального правопорушення.

Згідно ч.1 ст.183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден з більш м’яких запобіжних засобів не зможе запобігти ризикам, передбаченим положеннями КПК України.

При розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обов’язково має бути розглянута можливість застосування інших (альтернативних) запобіжних заходів. Така правова позиція Європейського суду з прав людини.

Суду не надано відомостей про те, що підозрювані ухилялись від слідчого, що б давало достатніх підстав для їх затримання чи примусового доставлення до слідчого чи суду.

Ухвалами слідчого судді суду від 07 травня 2018 року до обвинувачених застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з застосуванням електронних засобів контролю та заборонено цілодобово залишати житло. На сьогодні ці ухвали слідчого судді оскаржені в апеляційному порядку.

З ухвалами слідчого судді суду можливо ознайомитись цілодобово і в вільному доступі на порталі Судової влади України в ЄДРСР.

Конотопський міськрайонний суд Сумської області наголошує, що застосування запобіжного заходу в кримінальному провадженні не є остаточним судовим рішенням, яким встановлюється вина обвинувачених і призначається покарання за вчинений злочин.

На сьогодні, в зазначеному кримінальному провадженні триває досудове розслідування.  Це кримінальне провадження за підсудністю передане до слідчого управління ГУПН України в Сумській області.

Станом на 29 травня 2018 року на адресу суду не надходили обвинувальні акти відносно громадянок Н. та Я., які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.307 ч.2 КК України для розгляду по суті.

 Враховуючи вищевикладене, Конотопський міськрайонний суд Сумської області звертається до громадських організацій, громадських активістів та пересічних громадян і просить, при висловлюванні своєї громадянської позиції, більш відповідально ставитись до оприлюдненої ними інформації.

За повідомленням прес-служби суду