Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато запровадження електронного обміну документами між місцевими загальними судами та державними органами Херсонської області

11 травня 2018, 14:00

Працівники територіального управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області 03 листопада 2017 року у м. Одесі прийняли участь у навчанні для працівників судової системи в рамках грантового проекту «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства», який реалізовано ГО «Асоціація слідчих суддів України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя» на базі Київського районного суду міста Одеси.

         Грантова діяльність ГО «Асоціація слідчих суддів України» спільно із Київським районним судом міста Одеси направлена на підвищення ефективності правосуддя через впровадження інноваційних підходів у здійснення судочинства, а також через заповнення інформаційних прогалин та покращення співпраці судової системи суспільства.

          «ГО «Асоціація слідчих суддів України» залучила в рамках грантової діяльності представників судової системи, громадськості, наукових установ, правоохоронних органів та адвокатів всіх областей України для розробки порядку дій, необхідних для практичної реалізації проекту «Електронний суд».

        На навчанні презентували практичне застосування всіх опцій та переваг «Електронного суду».

         Електронний суду дозволяє:

  • обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, зокрема надходження процесуальних і непроцесуальних документів в електронному форматі, скріплених електронно-цифровим підписом шляхом направлення їх на офіційну електронну адресу суду;
  • прискорення проходження справ та перегляд інформації про стадії розгляду справ, включаючи формування, розгляд та рух справ по судових інстанціях, а також зберігання справ в електронному вигляді;
  • електронний обмін документами за єдиним державним стандартом між всіма державними органами й установами (прокуратурою, міграційною службою, виконавчою службою, національною поліцією, фіскальними органами, центрами безоплатної вторинної правової допомоги, прикордонною службою);
  • автоматичне оформлення виконавчих документів та направлення їх до виконавчої служби.

        Переваги електронного суду:

  • доступність;
  • прозорість правосуддя;
  • прискорення розгляду справ;
  • економія коштів громадян та державного бюджету.

        Особливістю електронного судочинства є те, що воно дозволяє розширювати взаємодію за межі суду. Об'єднавши різні установи, які виконують певні функції в судочинстві, "Електронний суд" спрощує ведення справи як для суддів, так і для інших учасників провадження.

        Беручи до уваги досвід електронного обміну документами Київського районного суду м. Одеси та з метою підготовки до функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, запровадженої Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", оптимізації витрат робочого часу, удосконалення процесу обробки інформації, територіальне управління Державної судової адміністрації України в Херсонські області почало співпрацю між відділами державної реєстрації та надання адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад, сільських, селищних рад та місцевими загальними судами Херсонської області по направленню запиту щодо реєстрації місця проживання осіб та одержанню відповіді від відповідних органів електронним способом із використанням електронно-цифрового підпису.

       Проведеним моніторингом використання електронного листування у вирішенні вищезазначеного питання встановлено, що за період з 01.12.2017 по 31.03.2018 співпрацюють із відповідними органами 13 із 20 місцевих загальних судів області. За цей період судами області отримано 84,2% електронних відповідей на запити, надіслані електронним способом.

       Спостерігається позитивна динаміка у обміні інформацією електронним шляхом.

       Територіальним управлінням на найближче майбутнє запланована розробка Програми спільних дій щодо впровадження обміну електронними копіями документів між прокуратурами Херсонської області та місцевими загальними судами Херсонської області. Дану Програму буде розроблено з метою оптимізації витрат робочого часу, удосконалення процесу обробки інформації та регламентації процесу обміну електронними копіями документів, скорочення термінів розгляду проваджень судом, надання можливості ознайомлення суддею із матеріалами справи до прибуття працівників прокуратури.

 

 За повідомленням прес-служби ТУ ДСА України в Херсонській області