Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді апеляційного суду Одеської області зустрілися з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

02 травня 2018, 15:17

27 квітня 2018 року в приміщенні апеляційного суду Одеської області відбулася зустріч представників Моніторингової місії ООН з прав людини та представниками апеляційного суду Одеської області.

На зустрічі були присутні: голова апеляційного суду Одеської області – Григорій Колесніков, заступник голови апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук – Андрій Дрішлюк,  суддя – спікер апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук – Олег Копіца, суддя апеляційного суду Одеської області у відставці, заслужений юрист України – Антоніна Фадєєнко.

                                                                                                        

 

Моніторингову місію  ООН з прав людини в Україні  представляли:  Фіона Фрейзер, громадянка Сполученого королівства Великої Британії та північної Ірландії, голова Місії, Ніколета Мунтян, громадянка Румунії, голова Одеського офісу місії, Олеся Ахмедова, громадянка України, співробітник місії, Віталій Хілько, громадянин України, співробітник місії.

                                                     

Головною метою дискусії було обговорення питання щодо тиску на суддів України.

Григорій Колесніков подякував представникам Місії за такий візит і наголосив, що з кожним роком збільшується кількість фактів тиску, втручання в діяльність суддів по здійсненню правосуддя і розширюється арсенал методів впливу. На сьогодні це: напади на суддів з нанесенням шкоди життю і здоров'ю, взяття суддів в заручники, акції протесту, пікетування і блокування роботи судів з використанням бойових гранат, синтетичного спиртового барвника «зеленка», сльозогінного газу, «коктейлів Молотова», повідомлення про мінування будівель судів.

 Зростає інформаційний тиск на суддів, шляхом внесення в ЕРДР (єдиний реєстр досудових розслідувань) відомостей за ст. 375 КК України - постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови, тиск з боку департаменту захисту економіки Національної поліції України з вимогами щодо надання вибіркової інформації відносно  окремих суддів і працівників апарату суду.

Безпідставно складаються протоколи про адміністративні правопорушення, пов'язаних з корупцією.

Факти тиску на суддів і втручання в здійснення правосуддя з боку громадських активістів носять системний характер як при розгляді суддями справ, так і за результатами їх розгляду. На превеликий жаль, кількість повідомлень про психологічний і фізичний тиски активістів на суд не зменшується.

Метою зустрічі, як вказала Фіона Фрейзер, є:

  • представити роботу місії,
  • зупинитися на збільшенні обсягу цієї роботи у сфері відправлення правосуддя.

Місія спостерігає за розглядом справ про протистояння в Україні 18-21 лютого 2014 року; цікавиться ходом розгляду кримінальних справ за наслідком масових заворушень, які відбулися у місті Одесі 2 травня 2014 року і розглядом справи апеляційним судом Миколаївської області. Місія також слідкує за законодавчими змінами та реформами, моніторить ситуації щодо політичних прав і свобод в Україні.

Фіона Фрейзер відмітила, що особлива увага приділяється східним регіонам та Криму. Офіси Моніторингової місії ООН з прав людини розташовані у містах Київ, Донецьк, Краматорськ, Луганськ, Одеса та Харків. Робота по Криму ведеться через офіси у Києві та Одесі.

 

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні втілює мандат Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо захисту і сприяння правам людини для всіх в усьому світі. Штаб-квартира управління розташована у Женеві.

Наприкінці зустрічі голова місії Фіона Фрейзер, голова апеляційного суду Григорій Колесніков та усі учасники зустрічі  висловили сподівання на подальшу співпрацю.

 

За повідомленням прес-служби суду