Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Апеляційного суду міста Києва ознайомився з ірландським досвідом організації та функціонування правосуддя

23 квітня 2018, 16:20

Необхідним кроком подальшого реформування судової влади України є розвиток міжнародних зв’язків та співробітництва, адже їх масштаб та ефективність є невід’ємним атрибутом якості діяльності будь-якої державної установи, а також показником ступеню включення інституції до міжнародної фахової спільноти. Крім того, міжнародна співпраця – успішний ключ до наближення судової влади до найвищих європейських та світових стандартів,  зокрема у процесі удосконалення порядку відправлення правосуддя.

Міжнародне співробітництво є одним із важливих напрямків діяльності і для Апеляційного суду міста Києва.

Так, 15-19 квітня 2018 року голова Апеляційного суду міста Києва Ярослав Головачов перебував із навчальним візитом у столиці Республіки Ірландія місті Дублін. Українську делегацію очолив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. Представниками від української сторони стали також голова Ради суддів України Олег Ткачук, голова Львівського окружного адміністративного суду Андрій Ланкевич та голова Апеляційного суду Харківської області Антоніна Колтунова.

Учасники делегації відвідали Високий суд (Центральний кримінальний суд), Окружний суд (Спеціальний кримінальний суд та Апеляційний суд) та Верховний Суд Республіки Ірландія, де зустрілися з головами, суддями та співробітниками апарату цих судових органів, ознайомилися з організаційними основами їхньої діяльності та обмінялися досвідом організації судової влади обох країн. Окрім того, представники української сторони мали можливість спостерігати за судовими засіданнями, що проходили у судових установах міста Дублін, та ознайомитися із порядком відбору присяжних у суді.

Про забезпечення ефективної роботи судів, незалежність судової влади, організаційну підтримку та судове самоврядування учасникам делегації детально розповів керівник відділу реформування та розвитку Судової служби Ноель Руботам.

Надзвичайно цікавим для делегатів був візит до правничої бібліотеки, в якій зібрано всі судові рішення за весь період існування судової системи Республіки Ірландія.

Також українські гості відвідали Асоціацію юристів (соліситорів) та Школу підготовки баристерів, де на професійному рівні здійснюється навчання та підготовка юристів. Особливу увагу було приділено етапам відбору кандидатів з числа вищезгаданих юристів на посаду судді.

Заключним етапом візиту стали не менш цікаві та важливі зустрічі, що відбулись у Міністерстві закордонних справ і торгівлі та Департаменті внутрішньої безпеки Міністерства закордонних справ Республіки Ірландія, під час яких сторони у дружній та невимушеній атмосфері ділилися досвідом та ідеями з найбільш важливих для обох сторін питань. Приємно відзначити, що українсько-ірландське професійне спілкування матиме продовження, адже спільними зусиллями було досягнуто домовленостей про подальшу обопільну співпрацю.

Впевнені, що вивчення ірландського досвіду діяльності інституцій та судових установ, безперечно, сприятиме подальшому удосконаленню вітчизняних механізмів функціонування судової системи та впровадження міжнародних норм і стандартів.  

 

За повідомленням прес-служби суду