Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд повідомлень про втручання, що надійшли до ВРП 12 -13 березня

16 березня 2018, 18:13

Повідомлення про втручання в діяльність судді Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Квятковського Я.А.

 

Суддя інформує, що у його провадженні перебуває кримінальна справа про обвинувачення громадянки у скоєнні кримінальних правопорушень щодо незаконного придбання, зберігання та збуту наркотичних засобів на території міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Ухвалою слідчого судді стосовно обвинуваченої було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, і вона утримується в умовах Криворізької установи виконання покарань № 3.

Під час судового розгляду цього кримінального провадження 8 лютого 2018 року судом було постановлено ухвалу про продовження строку дії запобіжного заходу обвинуваченої строком на 60 діб.

У подальшому судді стало відомо про направлення обвинуваченою скарги до Вищої ради правосуддя від 26 лютого 2018 року стосовно дій Квятковського Я.А. щодо незаконного, на її думку, продовження строку дії запобіжного заходу та щодо неможливості участі судді через винесення ним ухвали про повернення обвинувального акта прокурору. На цей час судовий розгляд вказаного кримінального провадження не завершено.

Водночас суддя наголошує, що порядок зміни запобіжного заходу передбачено статтею 331 Кримінального процесуального кодексу України, а незгода із процесуальними судовими рішеннями має відображатись в апеляційній скарзі, поданій вже за результатами судового розгляду справи відповідно до вимог глави 31 КПК України.

Тому суддя Квятковський Я.А. вважає такі дії грубим порушенням принципу незалежності судді та умисним тиском на нього з метою ухвалення сприятливого для скаржника рішення як щодо запобіжного заходу, так і щодо висунутого обвинувачення, та усунення його від розгляду справи в не передбачений законом спосіб.

 

Повідомлення про втручання в діяльність судді Солом’янського районного суду міста Києва Сергієнко Г.Л.

7 березня 2018 року на ім’я слідчого судді Солом’янського районного суду міста Києва Сергієнко Ганни Леонідівни надійшла заява ТОВ «Холдинг «КДТ» щодо недопущення порушення вимог кримінального процесуального законодавства під час ухвалення рішення.

У цій заяві адвокат стверджує, що слідчі судді, серед яких суддя Сергієнко Г.Л., з грубими порушеннями вимог кримінального процесуального законодавства задовольняють погоджені з прокурором клопотання слідчого про проведення огляду земельних ділянок, на яких знаходяться об’єкти нерухомого майна, з метою вилучення зразків кабельної продукції торгової марки «Dortmund Cable» для проведення експертних досліджень, здійснюючи таким чином тиск на ТОВ «Холдинг «КДТ», ТОВ «Кепітал девелопмент трейдінг», ТОВ «Дортмунд Кабель».

Як вбачається зі змісту скарги, порушення слідчими суддями законодавства полягають у тому, що за допомогою ухвал слідчих суддів слідчий приймає незаконне рішення щодо знищення кабельної продукції, чим завдає матеріальних збитків власникам. Також у заяві зазначається, що судді сприяють злочинним діям співробітників правоохоронних органів, адже є причетними до вимагання від керівника ТОВ «Дортмунд Кабель» 3 мільйонів гривень за припинення відбору зразків у кримінальному провадженні.

Тому ТОВ «Холдинг «КДТ», ТОВ «Кепітал девелопмент трейдінг», ТОВ «Дортмунд Кабель» подали до Вищої ради правосуддя скарги на дії слідчих суддів, які ухвалили незаконні рішення, що не відповідають вимогам кримінального процесуального законодавства.

На думку судді, будучи незадоволеним здійсненням досудового розслідування, винесеними судовими ухвалами, адвокат, зловживаючи своїм правом на звернення до Вищої ради правосуддя, вирішив помститися слідчому і слідчим суддям та протиправно втрутитися у виконання ними своїх повноважень, перешкодити виконанню ними службових обов’язків або добитися винесення неправосудних рішень.

Суддя повідомляє, що вже готується відповідний телевізійний сюжет для дискредитації слідчого, працівників органів прокуратури та слідчих суддів у цьому кримінальному провадженні.

Тому суддя Сергієнко Г.Л. вважає, що своїми діями адвокат умисно порушив вимоги законодавства, згідно з якими втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб заборонено.

 

Повідомлення судді Ренійського районного суду Одеської області Сорокіна К.В.

12 лютого 2018 року громадянин Марчан О.Д. під час перебування у приміщенні Ренійського районного суду Одеської області зайшов до кабінету секретаря судового засідання і почав голосно кричати, намагаючись потрапити до кабінету судді.

Після того як Марчан О.Д. ніяк не відреагував на зауваження, секретарю судового засідання довелося звернутися за допомогою до судового розпорядника Ренійського районного суду Одеської області.

Незважаючи на зауваження та пояснення працівників суду, Марчан О.Д. все-таки зайшов до кабінету судді і почав звинувачувати її «у вчиненні злочинів», провокував сварку, супроводжуючи свої дії відеозйомкою.

Працівники поліції, яких викликали до Ренійського районного суду Одеської області, вивели Марчана О.Д. з кабінету.

На підставі вказаного судовий розпорядник склав протокол про адміністративне правопорушення.

Постановою судді Ренійського районного суду Одеської області від 13 лютого 2018 року провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності Марчана О.Д. було закрито, а матеріали направлено начальнику Ренійського ВП Ізмаїльського ВП ГУ НП в Одеській області. Вказана постанова у встановленому законом порядку ніким не оскаржувалася та набрала законної сили 23 лютого 2018 року. 

Тож суддя Сорокін К.В. вважає, що громадянин Марчан О.Д. свідомо порушив таємницю нарадчої кімнати для втручання у його діяльність як судді з метою перешкоджання виконання службових обов’язків, дискредитуючи суддю для впливу на його безсторонність.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказані повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідні рішення.

 

 Прес-центр судової влади України