Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Професійна етика, як чинник, що впливає на формування громадської думки

16 березня 2018, 16:31

Cуддя-спікер Апеляційного суду міста Києва Олена Лапчевська провела семінар для працівників апарату суду, присвячений етиці державного службовця.

У процесі побудови правової, демократичної, соціальної держави зростає значимість діяльності та поведінки державних службовців.

Від їх моральних якостей, рівня етичної культури залежить ступінь довіри до владних структур, націленість діяльності органів державної влади на побудову демократичної держави, реалізацію принципів гуманізму, соціальної справедливості, прозорості та дотримання прав людини. Довіра громадян до влади, зокрема до судової, спроможність державних службовців ефективно та етично коректно виконувати свої професійні обов’язки, є визначальними факторами продуктивних суспільних взаємодій та конструктивного суспільного розвитку.

Однак, довіра до судової влади не забезпечується законами, наказами та кодексами. Її формування вимагає тривалої та позитивної взаємодії між представниками судової влади та громадою. Для цього мають бути задіяні, крім іншого,  й етичні важелі.

Відтак, 16 березня 2018 року у великій конференц-залі Апеляційного суду міста Києва, за сприяння керівництва суду, для працівників апарату було організовано семінар, присвячений етиці працівників суду, який провела суддя судової палати з розгляду цивільних справ, суддя-спікер Апеляційного суду міста Києва Олена Лапчевська.

Під час виступу спікер зосередила увагу слухачів на актуальності теми семінару, оскільки професійна та етична просвіта, навчання, підвищення кваліфікації працівниками апарату суду, сприятимуть підтримці довіри людей до окремої судової установи та до судової гілки влади загалом, адже кожен працівник суду сприймається суспільством як частинка правосуддя, на основі якої формується громадська думка.

Лектор також акцентувала увагу на тому, що особиста етика працівника суду ґрунтується на нормах життя в суспільстві та повазі до гідності людини. Це проявляється у ввічливості та повазі як до колег так і відвідувачів суду; необхідності поважати досвід, знання та професійну позицію своїх колег; дотримуватись субординації.

Олена Лапчевська зауважила, що слідування нормам етики працівниками апарату суду, сприяє їх кращому професійному рівню та розвитку, а також переконала слухачів, що досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для реформування у суспільстві довіри до судової влади.

Отже, моральні якості працівника апарату суду, дотримання ним норм професійної етики, його репутація мають стати одними із провідних елементів його професійної придатності.

Ключовим моментом для побудови професійної етики є усвідомлення призначення своєї професії в суспільстві. Тож, переконані, що лише усвідомлення загальнолюдського, загальнокультурного сенсу професійних цілей робить професійну діяльність морально осмисленою.

Сподіваємось, що завдяки навчальному семінару, проведеному на високому рівні Оленою Лапчевською, всім присутнім вдалося досягти внутрішньої  гармонізації вимог загальнолюдської моралі та професійної, адже принцип служіння народові – смислове ядро, навколо якого має вибудовуватися система професійних ціннісних орієнтацій працівників апарату суду.

 

За повідомленням прес-служби суду