Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досвід України щодо формування Верховного Суду буде проаналізовано спільно з експертами Комісії Ради Європи з питань ефективності правосуддя (CEPEJ)

06 березня 2018, 18:09

Про це було зазначено під час зустрічі Голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка та Президента Комісії Ради Європи з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) Георгом Става, яка відбулася 6 березня 2018 року у Вищій раді правосуддя.

На початку зустрічі Голова ВРП розповів про основні повноваження Ради та привітав Георга Става із нещодавнім призначенням на посаду Президента цієї Комісії, до складу якої входять і представники України.

Участь у зустрічі також взяли заступник Голови  Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, головний спеціаліст цього відділу Дар’я Богатчук, начальник  управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко; від Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформи юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-Justice)» – керівник Проекту Довідас Віткаускас, головний міжнародний експерт  Реда Мольєне, головний національний експерт Оксана Матіяш.

Нагадаємо, що Комісія Ради Європи з питань ефективності правосуддя заснована 18 вересня 2002 року відповідно до Резолюції (2002) 12 Комітету Міністрів Ради Європи як експертна організація з метою підвищення ефективності і незалежності функціонування системи правосуддя держав-членів Ради Європи. Заснування CEPEJ, діяльність якої забезпечується Генеральним директоратом з прав людини та правових питань, свідчить про намір Ради Європи не лише розробляти міжнародно-правові документи, а й сприяти отриманню точних знань про судові системи в Європі та існуючі інструменти, які дають змогу  виявляти будь-які проблеми і сприяють їх вирішенню. Функціями CEPEJ є дослідження результатів, досягнутих різними судовими системами згідно з європейськими принципами та з  використанням, з-поміж іншого, загальних статистичних критеріїв і засобів оцінки; визначення проблем та галузей для можливого покращення і обміну думками стосовно функціонування судових систем; визначення конкретних шляхів поліпшення оцінювання та функціонування судових систем держав-членів з урахуванням їхніх конкретних потреб; надання експертної або іншої допомоги державам-членам на їхнє прохання згідно зі стандартами Ради Європи тощо. Георг Става є також експертом Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформи юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-Justice)».

Під час зустрічі було наголошено, що Проект має на меті узагальнити отриманий Україною досвід під час формування нового Верховного Суду.

За словами Г.Става,  така оцінка перебуває і в центрі інтересів CEPEJ, оскільки жодна країна Ради Європи не проводила такого конкурсу так, як це було здійснено в Україні. Президент CEPEJ нагадав, що деякі країни використовують лише елементи такого конкурсного відбору, який відбувся в Україні, тому для країн Ради Європи український досвід є унікальним і може стати моделлю або найкращою практикою.

Вказане узагальнення дасть змогу покращити вже існуючі процедури в Україні та може стати основою для практики в країнах-членах Ради Європи.

Учасники зустрічі обговорили сильні та слабкі сторони законодавства, яким врегульовано процедуру добору суддів в Україні, повноваження Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Громадської ради доброчесності у цій сфері, а також особливості застосування вказаного законодавства під час проведення конкурсу до Верховного Суду та інші питання.

 

Прес-центр судової влади України