Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося засідання Керівного комітету Проекту Twinning

06 березня 2018, 11:18

Минулого тижня у Верховному Суді провели Четверте засідання Керівного комітету Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» (далі — Проект) з метою обговорення досягнутих результатів та визначення планів на наступний звітний період.

Під час зустрічі постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде висвітлила процес реалізації Проекту. Міжнародний експерт підбила проміжні підсумки для врахування в подальшій роботі.

Лідер Проекту зі сторони бенефіціара Олег Кривенда звернув увагу на ефективність та важливість Проекту. Суддя назвав аспекти, які впливають на хід його впровадження, а саме: початок роботи Верховного Суду та прийняття нових процесуальних кодексів, що може бути окремою темою для обговорення на семінарах. Олег Кривенда наголосив на необхідності планування часу для проведення занять і зустрічей з урахуванням завантаженості суддів Верховного Суду.

Одним із головних завдань Верховного Суду є забезпечення однакового застосування норм права судами різних спеціалізацій, зазначила суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач. З цією метою Верховний Суд здійснює аналіз судової статистики та узагальнення судової практики. Досягнути єдності судової практики можна й через уніфікацію викладення судових рішень та запровадження нових стандартів, які мають відповідати європейським.

Лариса Рогач також зауважила, що необхідним засобом для відновлення довіри до судової влади є комунікація із громадянським  суспільством та ЗМІ. Важливими питаннями в діяльності Верховного Суду є постійний контакт із колегами-суддями судів першої та апеляційної інстанцій і збереження балансу між забезпеченням уніфікованості судової практики й дотриманням принципу незалежності суддів.

Керівник Проекту, віце-президент Вищого суду землі в Кельні Федеративної Республіки Німеччина Крістіан Шмітц-Юстен звернув увагу на те, що учасники семінарів цікавляться навчанням і демонструють активність на заняттях, тому відбувається реальна взаємодія із міжнародними експертами.

Учасники зустрічі обговорили перспективи подальшої співпраці у професійній сфері, проаналізували квартальний звіт та озвучили плани проведення заходів у рамках Проекту, які включають тематичні семінари, присвячені електронному правосуддю, касаційному провадженню, організації роботи в судовій установі. Такі навчання передбачені як для суддів, так і для працівників апарату Верховного Суду.

У засіданні Керівного комітету Проекту взяли участь молодший керівник Проекту Агріс Баталаускіс, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки, викладач Центру підготовки суддів Латвійської Республіки Вероніка Круміня, менеджер сектору юстиції Представництва ЄС в Україні Андрій Співак, менеджер Проекту Саскія Дворшак, партнер постійного радника Проекту, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар та начальник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли.

 За повідомленням прес-служби суду