Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді та працівники апарату Апеляційного суду Рівненської області долучилися до відкритого громадського обговорення судової реформи

28 лютого 2018, 18:11

Тема зустрічі — перебіг судової реформи в Україні та Рівненській області зокрема, з’ясування рівня обізнаності та чітка ідентифікація проблемних питань ходу судової реформи, як її розуміють регіональні журналісти та лідери громадської думки, інші актуальні питання. В обговореннях взяли участь заступник голови Апеляційного суду Рівненської області Степан Шимків, керівник апарату суду Леся Хилевич, суддя Апеляційного суду Рівненської області у відставці Олександр Пашкевич, а також представники ТУ ДСА України в Рівненській області, юстиції, профільних громадських організацій, лідери громадської думки, адвокати, експерти.

Наприкінці 2017 року ВГО «Комітет виборців України» проводив у різних містах України, в тому числі і в Рівному, поглиблене вивчення бачення громадських лідерів та експертних груп щодо обізнаності громадян з перебігом судової реформи.

Директор Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України» Олексій Горецький увагу присутніх зосередив на результатах фокус-групових досліджень, які проводились торік упродовж листопада в 14 регіонах, у тому числі й на Рівненщині. Дослідження включало в себе чотири теми, які складались із чотирьох блоків, серед яких — прозорість (мова йде про електронний суд, декларації суддів, перевірка стилю життя відповідно до рівня заробітку); запобігання корупції та доцільність недоторканості суддів, їх переатестації і нових людей судовій системі. Наступний блок — фінансове забезпечення, де аналізувались забезпечення судового розгляду, штрафи за порушення дисципліни та йшлося про заробітні плати суддів, як засобу уникнення корупційних ризиків.  Завершальним етапом опитування стали інструменти обговорення контролю над суддями. Зокрема, присутні проаналізували, який орган здійснює призначення/звільнення суддів, яким чином здійснюється громадський контроль і як краще призначати суддів.

За результатами проведеного опитування, приблизно половина респондентів обізнані з можливостями електронного суду й тим фактом, що судді подають е-декларації. Понад 85 % опитаних знають, що Національне агентство з питань запобігання корупції проводить перевірку стилю життя суддів відповідно до рівня їх доходів. Понад 70 % респондентів вважають, що часткове зняття недоторканості з суддів зменшить рівень корупції в судах, майже 70 % впевнені, що переатестація вплине на компетентність, і майже 90 відсотків вважають, що варто залучати молодих фахівців до судочинства. На 94,1 % опитані обізнані з тим, що за порушення в ході судового розгляду суддя може призначити покарання порушнику. Майже 49 % відсотків впевненні, що підвищення рівня заробітних плат суддям зменшить корупцію в суді. Понад 62 % обізнані з механізмом залучення громадськості для забезпечення функціонування судової влади і 44,6 % впевнені, що Громадська рада доброчесності є ефективним інструментом контролю прозорості призначення суддів. Ще 43,5 % респондентів проти призначення суддів довічно, інші вказали різні випробувальні строки для служителів Феміди.

— З огляду на сказане вище, — зауважив Олексій Горецький, — лідери громадської думки вважають однією з найбільших проблем судової влади — корупцію, а громадськість погано поінформована про хід судової реформи. Також люди мають обмежену кількість знань про Вищу раду правосуддя, Громадську раду доброчесності, їхній склад, функції, перебіг діяльності тощо. Величезна прогалина існує в знаннях і щодо фінансування судів.

До дискусії долучився заступник  голови Апеляційного суду Рівненської області Степан Шимків. Увагу учасників відкритого громадського обговорення він зосередив на проблемах, що існують в судовій системі, та перевагах, що принесли реформи судової  гілки влади.

— Про суд говорять всі, а найменше — фахівці, які обізнані з існуючими проблемами в судовій системі та, головне, знають як їх подолати уже найближчим часом, — каже Степан Степанович. —  Не заперечую, є справедливі нарікання на суд, наприклад, коли відбувається зволікання розгляду справи. Але громадськість повинна розуміти, що нерідко одна зі сторін навмисне з тих чи інших причин уникає розгляду справи. І в кожній справі є дві сторони, одна з яких з суду виходить переможцем, інша —програє, нерідко вважаючи, що переміг той, хто профінансував суддю. І так триватиме до тих пір, доки суспільство не почне виховувати повагу до права. Коли ми навчимося поважати Закон, громадськість почне вірити в те, що судді приймають законні і справедливі рішеннія.  

— Не можу не підтримати Степана Степановича, — звернулась до присутніх керівник апарату Апеляційного суду Рівненської області, — доступ і відкритість судів наразі максимальна. Ми самі зацікавлені в тому, щоб представники мас-медіа і громадськості долучалися до розгляду відкритих судових засідань, і не тільки тих, що викликають широкий суспільний інтерес. І якщо ми говоримо про суспільні відносини, вони повинні мати зворотній зв’язок. Ефективність такої співпраці приведе до консенсусу, який допоможе змінити в кращий бік відносини між органами державної влади і суспільством. Адже, як свідчить статистика, 60 % українців не довіряють владі. І мова йде не лише про суди.

Учасники відкритого громадського обговорення зачепили й інші, не менш важливі теми. Серед  них — оптимізація судів, впровадження електронного суду, фінансування судів різних інстанцій, покращення комунікації та інші.

Підбиваючи підсумки зустрічі, присутні домовилися про майбутню співпрацю та зустрічі, які дозволять покращити не тільки обізнаність суспільства  про судову реформу, але й зможуть підвищити довіру українства і міжнародної спільноти до органів влади в цілому.

За повідомленням прес-служби суду