Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддям Дзержинського міського суду Донецької області стало відомо про розповсюдження інформації, що є втручанням у здійснення правосуддя

28 лютого 2018, 16:04

        Судді Дзержинського міського суду Донецької області Нємиш Наталія Володимирівна, Ткач Ганна Василівна та Качаленко Євген Володимирович повідомляють про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

         15 лютого 2018 року суддям стало відомо про певні висловлювання та подальше розповсюдження негативної інформації, що, на їх думку, є втручанням у здійснення правосуддя.

         Зокрема, у зверненні йдеться про те, що 9 лютого 2018 року особа, яка іменує себе представником так званої генеральної прокуратури ДНР (колишній працівник прокуратури Донецької області), під час прес-конференції для засобів масової інформації зробив заяву про існування списку «військових злочинців України», в якому є прізвища суддів Дзержинського міського суду Донецької області Нємиш Н.В., Ткач Г.В. та Качаленка Є.В.

         Особа стверджувала, що «це судді, правову оцінку рішенням яких ще належить дати на підставі «кримінального кодексу ДНР», законодавства і Конституції України».

         Зі змісту заяви вбачається, що «генеральною прокуратурою ДНР» стосовно згаданих суддів проводиться розслідування злочинів щодо катування полонених.

         Судді інформують, що виступ було розповсюджено на інформаційних інтернет-ресурсах, які контролюються з окремих районів Донецької і Луганської областей, тимчасово не підконтрольних Україні. Також новина була підхоплена й українськими інформаційними ресурсами.

         На думку суддів, такі заяви громадянина України попри те, що вони висловлені на не підконтрольних Україні територіях та розповсюджені у засобах масової інформації, є втручанням у здійснення правосуддя.

         Заяви про суддів – «військових злочинців» створюють негативний імідж судових органів у населення України, що проживає у тимчасово не підконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей, а тому ці заяви потребують належної оцінки з боку уповноважених державних органів.

          Судді також зауважують, що на не підконтрольних Україні територіях залишаються їхні родичі і близькі, які у зв’язку із зазначеними заявами можуть стати об’єктами тиску та зазнати переслідувань з боку незаконних формувань терористичної організації ДНР.

         Як вбачається із заяви, «проведення розслідування генеральною прокуратурою ДНР» є наслідком винесення суддями Дзержинського міського суду Донецької області вироків у справах за обвинуваченням осіб у скоєнні злочинів, передбачених статтею 258-3 Кримінального кодексу України.

         Нємиш Н.В., Ткач Г.В. та Качаленко Є.В. зазначають, що на цей час у провадженні суддів вказаного суду перебуває низка кримінальних проваджень вказаної категорії,  а отже, їх подальший судовий розгляд створює небезпеку для життя і здоров’я суддів та їхніх родин.

         Зокрема, у розповсюдженій заяві наголошується, що санкція статті 427 частини першої «кримінального кодексу ДНР» у справі, яку розслідує «генеральна прокуратура ДНР», передбачає позбавлення волі на строк до двадцяти років, що, на думку суддів, є неприхованою погрозою судді за виконання повноважень під час здійснення правосуддя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення. 

Прес-центр судової влади України