Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Великої Палати Верховного Суду зустрілися з Уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини Іваном Ліщиною

31 січня 2018, 13:30

29 січня Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та судді Великої Палати Верховного Суду зустрілися із Уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини Іваном Ліщиною.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що держава має так налагодити роботу, щоби її структури працювали як єдиний механізм і гарантували дотримання прав та свобод людини. А Верховний Суд повинен згідно з принципами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція) доповнювати арсенал засобів такого гарантування, якщо той, який передбачений у законодавстві, є недостатнім або недосконалим.

У ході зустрічі секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв наголосив на необхідності співпраці та координації зусиль Верховного Суду з Уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини задля виправлення системних проблем у національній правовій системі.

Одним із основних питань, яким була присвячена зустріч, стало забезпечення належного виконання рішень ЄСПЛ у справах, в яких визнано порушення Україною її зобов’язань за Конвенцією. Іван Ліщина звернув увагу суддів на Рекомендацію Комітету Міністрів Ради Європи № R (2000) 2 від 19 січня 2000 року щодо перегляду справ та відновлення провадження у справі на національному рівні у зв’язку з рішеннями ЄСПЛ.

Згідно з цією Рекомендацією держави-учасниці Конвенції не тільки повинні на національному рівні забезпечити досягнення, наскільки це можливо, restitutio in integrum, але й забезпечити існування адекватних можливостей для перегляду судових справ, зокрема відновлення провадження у тих справах, в яких ЄСПЛ встановив порушення Конвенції, особливо у тих випадках, коли: а) потерпіла сторона продовжує відчувати вплив негативних наслідків від рішення національного суду, що не забезпечує справедливу сатисфакцію та не може бути зміненим шляхом його перегляду чи відновлення провадження у справі; б) рішення ЄСПЛ дозволяє дійти висновку, що оспорювань рішення національного суду по суті суперечить Конвенції чи визнане ЄСПЛ порушення засновується на процедурних помилках або порушеннях, які мають такий серйозний характер, що впливають на результати судового розгляду на національному рівні.

У світлі згаданої Рекомендації учасники дискусії згадали про рішення ЄСПЛ у справах «Олександр Волков проти України», «Куликов та інші проти України», «Бурмич та інші проти України», «Лазаренко та інші проти України», «Бочан проти України (№ 2)», «Шабельник проти України (№ 2)» і «Яременко проти України (№ 2)».

Судді Великої Палати Верховного Суду звернули увагу Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини на необхідність вчасного виконання ним ухвал суду про витребування копій рішень ЄСПЛ, у зв’язку з якими здійснюється перегляд справ за виключними обставинами, разом із автентичним перекладом цих рішень.

 

 

 За повідомленням прес-служби ВС